Így néz ki egy távoli galaxis “szíve”

nlc | 2012. Július 19.
Kutatók a szem látóképességének milliószorosával pillanthattak egy galaxis belsejébe.

Az Eso csillagászati kutatóközpont beszámolója szerint eddig még soha el nem ért élességgel leshették meg a csillagászok egy távoli galaxis „szívét”. Egy teleszkópokkal elkövetett trükknek köszönhetően érték el, hogy az ötmilliárd fényévre található Quasar „3C 279” galaxisról kétmilliószoros nagyítású képet kapjanak.

 Fotó: DPA – welt.de

Ez a felvétel olyan, mintha Frankfurtból olvasnánk egy Los Angeles-i újságot, próbálnak kézzelfogható magyarázatot adni a tudósok. Ezért a rekordpillantásért a nemzetközi csillagászcsapat három, az Egyesült Államokban, Chilében és Hawaiin felállított teleszkópot kapcsolt össze, minek következtében egy virtuális, több kilométer átmérőjű, óriás teleszkópot hoztak létre.

Egymilliárdnyi nap

A mérések azt mutatták, hogy a galaxisból érkező rádiójelek egy, a központ egy szűk területére behatárolt területről érkeznek. A csillagászok itt egy gigantikus fekete lyuk jelenlétét feltételezik, melynek méretét kereken egymilliárdnyi nap tömegének megfelelőre becsülik. (A fekete lyuk elnevezés alatt nem a szokásos értelemben vett lyukat kell érteni, inkább a világűr egy részét, ami mindent elnyel, és ahonnan semmi nem tud visszatérni). A galaxis gigantikus távolsága miatt még a szuper teleszkóp sem tette lehetővé, hogy a fekete lyuk közvetlen környezetét is részletesen megmutassák.

Exit mobile version