Az arcápolás alfája és omegája

Nők Lapja | 2002. Február 05.
Makulátlan bõr, csillogó szemek, fiatalos megjelenés – az õskori "diagnózis" a szépségrõl az évezredek során semmit sem változott. Mindehhez a modern kozmetika olyan fegyvereket ad a kezünkbe, amelyekkel a ragyogó külsõ megõrzése már nem jelent gondot.




A michigani egyetem tudósai a párválasztási szokásokat vizsgálták az őskortól napjainkig, és érdekes megállapításra tettek szert. A szépség mítosza nagyon is hozzátartozik a társválasztás lélektanához. Mindezt jól bizonyítják a harmincezer évnél is korábbi régészeti leletek, hiszen a női és a férfi csontvázak mellett kozmetikumot tartalmazó agyagedények, alabástrom ládikák sorakoztak.
Az egyetem evoluciós felmérésébe tízezer embert vontak be, akiket hat kontinensről válogattak össze, és egyértelműen kimutatták, hogy a szépség és a tetszeni vágyás pszichológiai örökség, amely mindannyiunkban él. A férfiakat a nők megjelenése, bőrük szépsége és formás idomaik varázsolják el, és amikor párt választanak, ez alapján döntenek, mert tudat alatt ebből következtetnek a jövendőbeli termékenységére, egészségi állapotára.
A nők párválasztásánál a férfi ambíciója, társadalmi helyzete, anyagi lehetőségei mellett az ápoltság is döntő szempont lett. És amit a nők még fontosnak tartanak, az a saját vonzerejük, ezért a szép bőr és a fiatalos megjelenés örökké divat marad.
A felmérés megállapításait a kozmetikai ipar szakemberei sem hagyták figyelmen kívül, és csúcstermékeik minden eddiginél eredményesebben veszik fel a harcot az idővel.





Tisztítás – a szép bőr alapja

Aki szeretné, hogy a bőre sokáig üde maradjon, fénye őrizze frissességét, és a légcseréje se szenvedjen kárt, annak reggel és este is meg kell tisztítania arcát. A reggeli tisztítás ugyanolyan fontos, mint az esti, mert a bőr éjszaka a legaktívabb, gyorsabban termelődnek az új hámsejtek, regenerálódik, és közben méreganyagokat választ ki. Ezeket reggel el kell távolítani, különben a krémek nem tudnak felszívódni, a bőr fakóvá, szürkévé válik, és tisztátalanságok alakulnak ki.
Újdonságnak számítanak azok a tisztító zselék, amelyek nemcsak a szennyeződéseket oldják fel, hanem nedvességet juttatnak a bőrbe, feszesítenek, tonizálnak.





Energia a bőrnek

Milyen egyszerű feltölteni a lemerült mobilt, az elemet vagy a laptopot. De mi van a bőrrel, ha elfogy az energiája? A 2002. év nagy kozmetikai durranása az energiakrém, amely pontosan úgy működik, mint egy akkumulátor, csak a fáradt, lemerült bőrsejteket juttatja erőhöz.
Az idő múlásával először 25 éves korban szembesülünk, ugyanis akkor csökken először a bőr energiája, amitől az arc fáradtabbá válik, és kevésbé ragyog. Az energiavesztés oka a stressz, a környezetszennyezés, a tartósítószerek, a szélsőséges időjárási viszonyok, az UV-sugarak. A bőrsejtek huszonöt éves kortól egyre inkább a védekezésre fordítják az energiájukat, és a regeneráció csak másodlagos marad. Vagyis szinte mindent az öregítő tényezők elleni harchoz mozgósítanak, míg a megújulásra már alig marad erejük. Ezért a bőr gyengül, elveszíti fényét, egészséges színét, megjelennek az első ráncok, és gyulladások keletkezhetnek.
Exit mobile version