Sohasem késõ letenni

Fodor Zsófia | 2002. Február 20.
"A dohányzás súlyosan károsítja az egészséget". Ez mindenkire igaz. Ha azonban mi, nõk dohányzunk, azon túl, hogy saját egészségünket tesszük kockára, még többet veszthetünk.




Hiszen a cigaretta leendő gyerekeink egészségét is rombolja, és szépségünknek is árt. Nagyon sok mindent tudunk a dohányzás káros hatásairól. Tisztában vagyunk azzal, hogy mit tesz a szívvel, a tüdővel, az erekkel; tudjuk, hogy drasztikusan növeli a daganatos betegségek kockázatát, és a passzív dohányzás veszélyesebb, mint gondolnánk. Magyarországon mégis minden harmadik ember dohányzik. És köztük nagyon sok a nő.


A fogamzást is gátolja





“…mindegy, csak egészséges legyen!”, válaszolják rendszerint a kisbabát várók, amikor nekik szegezik a kérdést: fiút vagy lányt szeretnének. Ahhoz, hogy a fenti vágyuk valóra váljon, érdemes a dohányzásról időben leszokniuk.
– Már maga a teherbeesés valószínűsége is négyszer kisebb az olyan pároknál, ahol mindketten dohányoznak – mondja Dr. Bártfai György, egyetemi tanár, szülész-nőgyógyász –, mivel ilyenkor a hímivarsejtek mozgása lassúbb, a megtermékenyített petesejt pedig nehezebben ágyazódik be a méh nyálkahártyájába. Amennyiben csak a nő cigarettázik, a fogamzás valószínűsége még mindig fele annyi, mint a nemdohányzó pároknál. S legalább ilyen fontos tudni azt is, hogy a dohányzással genetikai állományunkat roncsoljuk. Így, aki a tőle telhető legjobb géneket szeretné átörökíteni, nem árt, ha már teherbeesés előtt leteszi a cigarettát.





Terhesség és dohányzás

De még a terhesség első pár hónapjában sem késő! Dr. Bártfai György dohányzó várandós nőket kérdezett meg arról, hogy vajon engednék-e leendő gyermeküket másfél-két éves korukban dohányozni. Mindannyian megrökönyödtek, és természetesen “nem”-mel válaszoltak. Pedig dohányzás közben valami hasonlóra kényszerítik magzatukat. A dohányfüstben lévő káros anyagok ugyanis, az anya szervezetének közvetítésével, a méhlepényen keresztül bejutnak a kicsi vérkeringésébe és szöveteibe. Ezzel nő a terhességgel és szüléssel kapcsolatos komplikációk, valamint bizonyos fejlődési rendellenességek kockázata. Ezenkívül, a születési súly az átlagos 3500 grammtól 300-400 grammal elmarad, a terhesség időtartama is jó néhány nappal rövidebb, mint a nemdohányzóknál. Ez azt jelenti, hogy az újszülött már élete első napján hátrányban van. Ugyan nem minden tekintetben behozhatatlanok a hátrányok, de ezeknek a csecsemőknek mindenképp rosszabbak az esélyei, mint a normális terhességi idő után, normális súllyal születetteknek.
Exit mobile version