Vigyázat, mérgezõ!

Koronczay Lilla | 2002. Március 20.
Egy kisgyerekre úgy kell vigyázni, mint a szemünk fényére. De hogy még a játszótér bokrai is veszélyesek lehetnek rá, azt kevesen gondolnák. Pedig így van. Az ártatlannak hitt bogyók és virágok akár halálos mérgezést is okozhatnak, ha a gyerekek megkóstolják õket!






Hóbogyó
Dr. Láng Klára, a budapesti Heim Pál Kórház toxikológiai osztályának főorvosa szerint, még a tíz-tizenkét éves gyerekekben sem lehet száz százalékig megbízni. Nem ismerik a növényeket, összetévesztik a terméseket, mondjuk a szederrel vagy a csipkebogyóval, és máris megvan a baj. Márpedig a gyerekek nagyon kíváncsiak. Gondoljunk csak a saját gyerekkorunkra: mennyi mindent megízleltünk a szabadban! Sajnos, sem a szülők, sem az iskolák nem fektetnek kellő hangsúlyt a mérgező növények megismertetésére.
A gombafajtákról még csak-csak esik szó, de arról, hogy például a sárgabarack magjának héja ciánt tartalmaz, talán még a tanárok se tudnak.







Életfa (tuja)
Pedig a felvilágosítást már az óvodában el kellene kezdeni! A legtöbb mérgezéses baleset ebben a korosztályban, az óvoda vagy az iskola udvarán fordul elő. A játszóterekről is naponta befut a kicsinyével egy-egy anyuka. Legtöbbször úgy megijednek, hogy nem hozzák magukkal a tettest, azaz a mérgezést okozó növényt. Az orvos ilyenkor elég tanácstalan, mivel a növényt csak növényhatározó segítségével tudja beazonosítani. Ha kiderül róla, hogy mérgező, rögtön kimossák a kisgyerek gyomrát, majd néhány napig megfigyelés alatt tartják őt. Szűnni nem akaró hányás és hasmenés esetén bekötik az infúziót. Még szerencse, hogy a gyerekek keveset szoktak enni ezekből az íztelen dísznövényekből, bogyókból, mert nagy mennyiség esetén nincs segítség.
Az érintett akár bele is halhat a mérgezésbe.





Fontos, hogy a mama tudja: ha gyereke ismeretlen növényt eszik, vagy bogyót vesz a szájába, rögtön meg kell hánytatni. Amennyiben súlyosabb tünetei vannak – rosszullét, ájulás, tartós hányás –, késlekedés nélkül orvoshoz kell vinni!
Exit mobile version