Magdi anyus meg az õ Mónikája

V. Kulcsár Ildikó | 2002. Augusztus 21.
A tudományos alaposságot nélkülözõ, szerény közvélemény-kutatásom szerint – melynek helyszíne az a zsúfolt zuglói közért, ahol a legkövérebb zsemléket árulják a környéken – az ifjú és idõsebb magyar nõk között alig akad olyan, aki nem ismeri Fodor Zsókát és Farkasházi Rékát...







Farkasházi Réka
azaz Magdi anyust meg az ő Mónikáját. Ám nemcsak ismerik őket, hanem lelkesen mondják is a magukét kettejük – ellentmondásaiban is szép – kapcsolatáról. Igen, el kell ismerni, hogy a Barátok közt szereplői beköltöztek a nappalikba, odakuporodtak a vacsoraasztalok mellé, Magdi anyus szép lassan egy ország mamája lett, a magánéletében túl jó (vagy csak peches?) Mónika boldogságért nem csak a kortársai szurkolnak. De vajon hogy vélekednek szerepükről a színésznők? Milyen a kapcsolatuk az igazi édesanyjukkal? Fodor Zsókával Budapesttől százkilencven kilométernyire, Cserszegtomajon találkozom, a zsúfolt kerthelységben csak egyetlen házaspár nem bámulja őt (osztrákok). Farkasházi Rékát alig ismerem meg a budai presszóban, sötét napszemüvegében, csinos kis copfjával úgy fest, mint egy karcsú gimnazista.

A „Kertész Magdik” igazsága







Fodor Zsóka
Zsóka: – Olyan ez a nő, mint egy hatalmas szív. Nem véletlen, hogy a szerep szinte a bőrömmé vált. Négy gyerek anyja, és akkora a köténye, hogy az összes gyerek gondja belefér. Az élete nem önmagáról, hanem a családjáról szól. Ráadásul szorgalmas, becsületes, a hátán hordja mindenki búját-baját. Azt hiszem, sok-sok Kertész család van az országban, de ilyen csupa szív, gyerekmániás anya kevesebb. Persze, nem szent. Hozza-viszi a híreket, mindent ő akar megoldani, mindenkiről ő akar gondoskodni, imád irányítani. Egyszerű parasztlány volt, a lánya túlnőtte őt, a vágyait testesíti meg. Miért szól bele olyan gyakran a magánéletébe? Amiért olyan sok anya „beleszól” a valóságban is: jót akar! Ám hiába mondja magáét, az ő Mónikája megy a saját feje után. Azután jól beveri. A nézők kedvelik Magdi anyust.

Valószínűleg azért, mert egy szeretetből szőtt anya mindenkinek rokonszenves. Bizony nagy szüksége van a világnak a Kertész Magdikból áradó szeretetre! Réka: – Ha összehasonlítom Magdi anyust és a valódi anyukámat, akkor le kell szögeznem: égbekiáltó a különbség! Ám ez nem jelenti azt, hogy a sorozatbeli mamám kibírhatatlan. Csak kicsit későn szült engem – nagy köztünk a korkülönbség –, valószínűleg ezzel magyarázható, hogy elég konzervatív és nehézkes. Sok mindenről másképp gondolkodik, mint a fiatalok. Ő nagyon-nagyon gondoskodó, túlzottan bele akar szólni a gyerekei életébe. Élvezi, ha pletykálkodhat. Mindezzel együtt imádnivaló! Annyi szeretet árad belőle – bár ez valószínűleg Zsóka lényéből is fakad! –, hogy muszáj kedvelni, becsülni őt!

Exit mobile version