Középiskola III.

Dr. Vekerdy Tamás | 2002. Október 02.
Harmadszor beszélünk a középiskolás gyerekek gondjairól, egy kétségbeesett anya hosszú levele alapján. Legutóbb azt ígértem, hogy meg fogom kérdezni az oktatási minisztérium illetékesének – közoktatási helyettes államtitkárának – véleményét is...

a középiskolások elképesztő – és szakszerűtlen – terhelése ügyében, és arra fogom kérni, hogy személyes álláspontját is mondja el az aggódó szülőknek.




 Most legelőször levelét idézem:

“Kedves Asszonyom!

Őszinte megértéssel olvastam gyermeke életéről írt aggódó sorait. Nem vitatkozom önnel, mert huszonkét éves pedagógusi – ebből hétéves gimnáziumi igazgatói és négyéves közoktatási szakértői – tapasztalataim sajnos, az ön által leírtakat jelentősen erősítik. Az élet úgy hozta, hogy mostantól kezdve közoktatási helyettes államtitkárként tehetek még többet a diákokért. Az új oktatásirányítás eltökélt szándéka a következő években tényleg jelentős lépéseket tenni annak érdekében, hogy a tanulók a szükséges mértékű, életkoruknak megfelelő és alkalmazható tudás birtokába kerülhessenek.

A megvalósítás részeként – többek között – a tanulói munkaterhek októberi vizsgálatára kapott megbízást az Országos Közoktatási Intézet, sor kerül a kétszintű érettségi vizsga követelményeinek átgondolására, a nyári törvénymódosítással lehetővé tettük az alapkészségek több éven át történő fejlesztését, jelentősen növeljük a pedagógus-továbbképzés normatíváját, tervezzük a nyolcadikosok felvételi vizsgájának módosítását.

Bízom abban, hogy a bekövetkező változások, pár éven belül jelentősen javítják annak esélyét, hogy a fiatalok életkoruknak megfelelő módon élhessenek.

Tisztelettel: Sipos János, közoktatási helyettes államtitkár.”
Exit mobile version