Givenchy, a divatkirály – II. rész

Bona E. Ágnes | 2002. Október 09.

Vajon mi lehetett az oka, hogy ennyire elhivatott volt?
Audrey gyermekkorában maga is éhezett és szenvedett a II. világháború borzalmaitól, amelyeket Hollandiában élt át. A másik ok, hogy nagyon szeretett volna gyereket, de első fia megszületéséig többször is megszakadtak a terhességei.

Mi az első kép, amelyik megjelenik Ön előtt, ha Audrey-ra gondol?
A mosolya. Ha mosolyogni kezdett, minden felragyogott körülötte. Az embereknek jó kedvük támadt és önkéntelenül is visszamosolyogtak rá. Ritka, hogy egy sztár rajongói között ugyanolyan arányban megtalálhatók a férfiak és a nők is: általában vagy egyik, vagy másik nem körében lehet népszerű valaki, Audrey ebben is különleges volt. Az is egyedülálló, hogy az őt övező szeretet azóta sem veszít erejéből. Még ma is kapok leveleket tizenéves lányoktól, akik azt írják, hogy kedvenc színésznőjük Audrey.

Ön a tervezői alkotómunka mellett személyesen ott volt Audrey minden filmjének előkészítésénél, sokszor a forgatásokon is. Hogyan született meg egy-egy Hepburn-kosztüm?
Audrey pontosan tudta, mi áll jól neki, és hogy egy-egy jelenetben a megjelenésével mit szeretne hangsúlyozni. Megmutatta a forgatókönyveket, és én lerajzoltam az elképzeléseimet. Egy idő után, már annyira ismertük egymást, hogy elég volt végigbeszélnünk a jeleneteket, már küldtem is az utasításokat a műhelynek.

Audrey Hepburn nemcsak a filmjeiben, hanem magánéletében is kizárólag Givenchy ruhákat hordott. Volt ennek a hűségnek valamilyen különleges oka?
Ő ilyen volt: ragaszkodó és hűséges. Évtizedekkel később, amikor Rómában élt, és Valentino ruhákat ajándékozott neki, felhívott engem, hogy megkérdezze, mit szólok hozzá. “De hát Audrey, fogadd el a ruhákat, ha tetszenek. Miért is kérdés ez?” “Persze, persze”, válaszolta, “de azért meg akartam kérdezni, hogy mit gondolsz a dologról.”

Audrey sokszor nyaralt Önnél, és a fiait is gyakran Önhöz küldte vakációzni.
Mindig fergetegesen jókedvű nyaralások voltak ezek. Sokszor emlegetjük például Audrey fiával a Greta Garbo-történetet: A 60-as években egy alkalommal Audrey Cannes-ban forgatott, a négyéves fia, Sean nálam nyaralt. Amikor Sean nevelőnője meghallotta, hogy Greta Garbo bejelentkezett hozzánk teára, lelkesen magyarázni kezdte a fiúnak, hogy a világ legnagyobb színésznője jön hozzánk, és egy ilyen hölgynek kezet kell csókolni! Egész délelőtt gyakoroltatta Seannal a kézcsókot, végül ebéd után elégedetten sziesztázni ment. Sean épp egy nagy csupor lekvárt lakmározott, amikor Greta megjelent: szokásos nadrágban és vasalt fehér ingben. Amikor Sean meghallotta, hogy ő az az előkelő hölgy, azonnal tudta a kötelességét: odaszaladt Garbóhoz, és mielőtt az bármit is tehetett volna, maszatos kezével megragadta a kezét és nagy csókot cuppantott rá. Természetesen Garbo a könyökéig lekváros lett.

Greta Garbo és Audrey Heburn mellett számos hírességet öltöztetett: Maria Callas, Jackie Kennedy, az angol királyi család tagjai. Milyen ruhákat láthatunk majd a kiállításon?
A kiállított 80 ruha közül 30 válogatás Audrey filmes és magánéleti ruhatárából: látható lesz esküvői ruhája, amely Mel Ferrer amerikai színésszel kötött házasságára készült, a Sabrina-ruha és több, az Álom luxuskivitelben című filmből is. Jackie Kennedyt már azelőtt öltöztettük, hogy a férje elnök lett, de Mrs. Onassisként is gyakran készíttetett nálam ruhákat. Az ő kollekciójából is több darab lesz jelen. Itt lesz Grace monacói hercegnő lányának, Caroline-nak 4 éves születésnapjára készült ruhája és a Windsori hercegnő gyászruhája. Gyakran rendelt nálam ruhákat, s amikor a herceg meghalt, a hercegnő azt kérte tőlem, hogy másnapra készítsem el a gyászruháját, mert a férje koporsóját kíséri Angliába. Egy nap és egy éjszaka alatt készült el az öltözék.

Többségében alkalmi ruhákat látunk majd?
Arra törekedtem, hogy az 50-es évektől a 90-es évekig minden korszakból legyen kiállított darab, s hogy a női ruhatár minden fejezete bemutatásra kerüljön: nappali kosztümök, kabátok, koktélruhák, estélyi ruhák és esküvői ruhák. A modelleket úgynevezett haute couture babákon állítjuk ki. Ezeket Yves Saint Laurent úr kölcsönzi a kiállításnak.
Remélem, hogy mindenki szép élménnyel távozik, hiszen munkatársaimmal mindent megteszünk azért, hogy látogatóink kellemes körülmények között tekinthessék meg a kiállítást, amelynek ideje alatt tíz napig én is Budapesten leszek.

Exit mobile version