A tíz legfontosabb kérdés a bõrrõl – II. rész

Nők Lapja | 2003. Január 22.

7. Milyen ellenségei vannak a bőrnek?

Minden, amitől a sejtek idő előtt elhalnak, ami a bőr immunrendszerét károsítja. A dohányzás: szűkíti az ereket, és kevesebb vér jut a bőrbe, emiatt sápadttá, mattá válik. Az alkoholfogyasztás: elpattannak az erek, kitágulnak a pórusok, zsírossá és tisztátalan hatásúvá válik a bőr, majd később az egész arc felpuffad. Továbbá: a túlzásba vitt napozás, szoláriumozás, az élelmiszerekben található méreganyagok, az elégtelenül öblített ruhába beleivódott mosószermaradványok. Ezek ellen a bőr csak korlátozott mértékben tud védekezni.

Tipp: Igyunk naponta kevéske aloe-, vagy búzafű kivonatot, és hetente egyszer kenjünk a bőrünkre vitalitást fokozó arcpakolást.

8. Hogyan keletkezik a narancsbőr?

A bőr az idő múlásával veszít rugalmasságából, a kötőszövetek lazábbakká válnak. Mivel kevesebbet mozgunk, minél inkább rajongunk az édességekért – továbbá nem vetjük meg a gyorséttermek kínálatát vagy a zsírosabb falatokat -, annál valószínűbb, hogy kis hurkák alakulnak ki a combon, a hason, a fenéken. Ezek aztán a laza kötőszöveteken átnyomódnak, és a bőr hepehupássá válik.

Tipp: Használjuk a krono-kozmetika elvét követő anti-cellulit készítményeket. A reggel alkalmazható krém enyhén hámlasztó hatást fejt ki, egész napra kiterjeszti a zsírbontás természetes folyamatát. Az éjszakai termék megakadályozza, hogy a fel nem használt cukor elraktározódjon a zsírsejtekben, vagy lerakódjon a kollagén rostok mentén.

9. Miért alakulhat ki a hideg-allergia?

A hideg stresszt jelent a bőrnek, ugyanis 8 fok alatt a faggyúmirigyek tartalék üzemmódba kapcsolnak. A faggyú védi a bőrt a nedvességvesztéstől. Ha a hőmérséklet 0 fok alá süllyed, akkor a levegő nedvességtartalma ötször kevesebb, mint nyáron. A bőr ilyenkor bizseregni, feszülni, viszketni, hámlani, foltosodni kezd, és kialakul a hideg-allergia.

Tipp: A reggeli és esti arctisztítást fejezzük be ásványvízpermettel, amely enyhíti a hidegallergia tüneteit.

10. Miért kell télen is legalább 2 liternyi folyadékot fogyasztani?

A test csak akkor képes nedvesíteni a bőrt, ha eleget iszunk. Legjobb, ha naponta két liternyi ásványvizet, gyümölcs- és zöldséglevet, cukormentes teát fogyasztunk. Ugyanis a bőr a legintenzívebb kiválasztó szervünk, és ha egészségesek vagyunk, akkor 24 óra alatt átlagosan 500-600 ml vizet párologtatunk el. Ha izzadunk vagy sportolunk, ez a mennyiség akár a két litert is elérheti.

Tipp: Fontos, hogy ne egyszerre igyunk sokat, hanem egyenletesen elosztva. Válasszuk azt az ásványvizet, amelyik kevés fluort tartalmaz, így elkerülhetjük az ajak körül, vagy az állon kialakuló “fluor-pattanásokat”.

Exit mobile version