Gyermekeinknek is hasznos a homeopátia – II. rész

Ördög Virág | 2003. Március 12.

Több mint kétszázféle gyógyerő

A homeopátiás orvosok rengeteg szert használnak, Magyarországon több mint kétszázat, máshol kétezernél is többet. A megfelelő választásban különféle könyvek segítenek, egyrészt a gyógyszerképek gyűjteményei, az úgynevezett Materia Medicák, valamint a Repertóriumok, amelyekben a tünetek alapján tudnak keresni a szakemberek.
Nagyon sok információ szükséges ahhoz, hogy egyre szűkebb körből válasszon az orvos. Ha nem azt választja, amit kell, semmi sem fog történni. Sőt: ha csak egy kicsit is mást, a megfelelőhöz hasonlót választ, az sem hoz javulást a beteg állapotában.
– Sokan nem tudják, hogy ugyan a homeopátiás szereknek mellékhatásaik nincsenek, de ha indokolatlanul szedünk valamit, azért tünetek kialakulhatnak! – figyelmeztet szakértőnk.

“Alkati szert” kérek!

Sokak segítsége lehet az úgynevezett “alkati szer”, melyet az orvos hosszas vizsgálat után ír fel. Ez az egyén személyiségére szabott, megelőző szerepet tölt be. Gyermekeknél akkor kifejezetten hasznos, ha a csemete ugyan nem súlyos problémákkal, ám mégis gyakran betegeskedik. Különösen közösségbe kerülés után fordul elő, hogy szinte az “egy hét otthon, egy hét óvodában” arányok lesznek jellemzőek.

– Ha azonban sikerült megtalálni a megfelelő szert, az nem jelenti, hogy mindig ez lesz a legjobb, hiszen épp gyermekkorban változnak a legtöbbet, így előfordulhat, hogy néhány év elteltével már másra lesz szükség – figyelmeztet a homeopata orvos.

Hol a határ?

Tisztában kell lenni azzal, hogy a homeopátiás szerek sem csodaszerek, nem gyógyítanak meg minden betegséget. Ezért is fontos, hogy a homeopátiával foglalkozók képzett szakorvosok, hiszen ha indokolt, minden egyéb diagnosztikus beavatkozást is előírnak, laborba küldik a beteget, más szakorvoshoz, netán kórházba utalják. Mint Molnár doktornő állítja, ugyan sok páciensének évekig nincs szüksége antibiotikumra, de nem mindegy, hogy az adott szer önmagában elég a betegség gyógyításához, vagy kiegészítésre van szükség, netán eleve csak kiegészítő szerepe lehet. A törött végtagot be kell gipszelni, de lehet, hogy gyorsabban gyógyul, ha homeopátiás szert is kap a beteg.

Ha lázas a gyerek…

A homeopátiás rendelésen sokkal több tényt kell elmondani, mint a “hagyományos” rendelőben. A legfontosabbak például láznál:
Volt-e előzménye a láznak, például elutazott-e az anyukája, átnedvesedett a cipője stb.? •  Milyen napszakban jelentkezett a láz? •  Hirtelen alakult ki, vagy fokozatosan szökött fel? •  Sápadt a gyerek, vagy kipirult, fázik, vagy melege van? •  A gyerek tapintva hűvös vagy forró? •  Az egész teste meleg, vagy a végtagjai hidegek? •  Szomjas, vagy nem akar inni? •  Ha szomjas, mit iszik: hideget vagy meleget; ha megissza, hirtelen lehajtja, vagy apró kortyokban fogyasztja el; ha megitta, ez benne marad-e vagy kihányja? •  Hogy viselkedik a láz alatt: fekszik vagy örökmozgó? •  Csendes vagy nyafogós lett?

Mit tartsunk otthon?

Gyermekes szülők házipatikájába érdemes bevenni az Arnica nevű homeopátiás szert, mert ez sérüléseknél, horzsolásnál jól szolgál, gyorsítja a sebgyógyulást, és csökkenti a vérzést. Ha az immunrendszert szeretnénk erősíteni, válasszuk az Echinaceát (D3, 4 vagy 6 potenciálban), melyet influenzás időszakban hét-tíz napig kell szedni, naponta kétszer, majd ugyanennyi szünet után ismételhető a kúra. Az Echinacea ugyan kapható más változatokban is, de mivel hatóanyaga csak alkoholban oldható, így gyermekeknek homeopátiás golyócska formában célszerű adni.

Ahol segítenek

Homeopátiás orvosok ajánlásával, tanfolyamok szervezésével is foglalkozik a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (1027 Bp., Margit krt. 64/B., tel.: 225-3897, fax: 225-3898, e-mail: homeopata@axelero.hu, irodaidő: hétfő: 14-18, szerda: 9-13, www.homeopata.hu)

Exit mobile version