Koplalás, böjt, diéta

Fejős Éva | 2004. Március 31.
A húsvét elõtti böjt a testi-lelki megtisztulás, a feltámadásra való belsõ felkészülés idõszaka volt, amely táplálkozási és életvezetési korlátokkal járt, többek közt tiltotta a zsír és a meleg vérû állatok húsának fogyasztását.




Napjainkban már csak kevesen tartják vallásos okokból a húsvéti böjtöt, ám egészségügyi szempontok miatt újra reneszánszukat élik a különböző böjtkúrák. Mindenekelőtt szögezzük le: a teljes böjt azt jelenti, hogy vízen kívül egyáltalán nem fogyasztunk mást. A léböjtkúra ennél engedékenyebb, ha ezt választjuk, akkor a szilárd ételekről kell lemondanunk, ám korlátlanul ihatunk friss gyümölcslevet, vizet, és napi három-négy csésze gyógyteát. Ha diétát alkalmazunk, akkor a folyadék mellé kevés fehérjét és szénhidrátot is ehetünk. A gyümölcskúra azt jelenti, hogy csak friss gyümölcsöt és sok folyadékot fogyasztunk. Bizonyos ételek (például a hús) kihagyása az étrendből nem jelent böjtölést.

Az alábbiakban egy belgyógyász és egy természetgyógyász mondja el véleményét. Abban egyetértenek, hogy az ésszerű böjtölés hasznos lehet, azonban néhány kérdésben lényegesen eltér a véleményük.


Csak pár napig hasznos







dr. Salamon Ferenc főorvos
– A rövid ideig, hetente vagy havonta, egy-két napig tartó böjt (amikor csak folyadékot iszunk) nem árthat, sőt, kifejezetten hasznos is lehet – például azok számára, akik túlsúlyosak, vagy akik egyébként egész nap nassolgatnak – vélekedik dr. Salamon Ferenc, a Szent János Kórház II. számú Belgyógyászati osztályának főorvosa. – Egészséges szervezet számára három-négy nap böjtölés sem okoz károsodást, ha közben elegendő folyadékot iszunk. Az étvágy a böjtölés során egyre csökken, ugyanis a szervezet sav-bázis háztartása eltolódik savi irányba, és ez automatikusan csökkenti azon hormonok termelődését, amelyek az étvágyat fokozzák. Ez azt jelenti, hogy akár már egynapos böjt után sem olyan nehéz a túlsúlyosaknak megpróbálkozni az életmódváltással, és áttérni a diétás, zsír- és kalóriaszegény étrendre.

A belgyógyász főorvos szerint a böjt, vagyis a szilárd ételek egy-egynapos elhagyása nemcsak az elhízottak számára ajánlott, hanem hasznos lehet többek közt a magas vérnyomással, köszvénnyel küszködők számára is. Ettől javulhat az anyagcsere, hosszú távon csökkenhet a testsúly, jobban érzi magát az illető.

Salamon doktor azonban felhívja a figyelmet, hogy a hosszú távú, hetekig, vagy akár egy hónapig tartó böjtölés – amelynek során csak folyadékot fogyaszt valaki – kifejezetten káros lehet, és akár halállal is végződhet! Nemrégiben Londonban David Blaine illuzionista negyvennégy napig koplalt (csak folyadékot fogyasztott), és majdnem belehalt az éhezésbe.


Koplalás, böjt, diéta – II. rész >>
Exit mobile version