Az öröm és a fájdalom neve

Izing Klára | 2004. Április 07.
Folytatjuk a "Nevünkben a sorsunk” címû, nagy sikerû sorozatunkat, és Takács Tibor asztrológus névelemzõ módszerével fejtjük meg a következõ, titokzatos névtörténetet.

Edit és Tibor negyvennyolc évvel ezelőtt kötöttek szerelmi házasságot, és boldogok voltak, amikor tízévnyi együttélés után az asszony végre terhes lett. A baba nevének választása Tibor számára nem jelentett gondot, mert a magzatot az első pillanattól Juditnak nevezte. Edit sokat törte a fejét, és számtalan névből a Lili nyerte el a tetszését, amibe végül Tibor beleegyezett.


A sors fintora





Ám Lili születésekor Tibor végzetesen beleszeretett egy férjes asszonyba, és ez a szenvedély harminc éve egyformán magas hőfokon izzik. Amikor Lili tízéves lett, Edit úgy döntött, hivatalosan véget vet a házasságnak. Elváltak, de Tibort a mai napig nem tudta kitenni a lakásból, és a két ember utálatban, megvetésben él másfél szobában.

Edit a harminc év alatt megmártózott a kitaszítottság, a szeretetlenség tengerében, mégsem ez keseríti el. Hanem az, hogy férje szerelmét ugyanúgy Lilinek hívják, mint imádott kislányát. A sors fintorának tartja, hogy annak idején ő győzte meg Tibort e név szépségéről. Ma már a név hallatán egyszerre járja át minden porcikáját az iszonyat és a rajongás. Harminc éve jelenti neki ez a név egyszerre az élet értelmét és értelmetlenségét, de vajon miért? Mi a névelemzéssel adjuk meg a választ.


A titokban szeretés neve

Az Edit név jelentése szerint viselőjének le kell mondani a saját céljairól. Ha a férje elképzeléseit a magáévá teszi, azt akarja, amit ő, az áldozat helyett önfeláldozó lesz, és az élete harmóniában telik.

A Tibor név karmája a tudás átadása és az akarat kiteljesítése. Neki olyan feleségre van szüksége, aki felnéz rá, akit vezethet, aki engedelmeskedik neki.

A Lili név a lágyság, a szeretetszomj, a romantika és a titkolódzás szimbóluma.





 
•  Tibor Editet céltudatos nőként élte meg, ami a kislányuk születése előtt már problémát okozhatott neki. Ezért a gyereknek ösztönösen olyan nevet választott, amelyik a törekvést és az elszántságot jelképezi. Azt remélte, hogy Judit majd átveszi az anyjától a keménységet, a konokságot, és a kislány születése után felesége végre az ő csodálójává, becézőjévé, segítőjévé válik.

•  Edit azért döntött a Lili név mellett, mert tudattalanul meg akart szabadulni a férjétől, akinek a céljaival képtelen volt azonosulni. Ösztönösen olyan név tetszett neki, amelyik végleg eltávolította Tibortól. A gyámolítandót jelképező Lili valóban anyja minden figyelmére, szeretetére, szolgálatára igényt tartott.





•  Tibor azért szeretett bele egy ugyanolyan nevű nőbe, mert így mérhette a legnagyobb csapást Editre, amiért az megfosztotta sorsfeladata teljesítésétől.

•  Azért hívják Lilinek a lányt és a szeretőt, mert mindketten titokban rajonganak a férfiért. A lány nem akarja megbántani sokat szenvedett anyját, ezért nem beszél az apjához fűződő mély érzéseiről. A szerető pedig harminc éve tölti be a nyíltan nem vállalt kedves szerepét.

•  Hogy miért nem költözik Tibor össze a szeretőjével? Azért, mert Edit vágya, célja az, hogy a férfi elmenjen. Ám a kettőjük viszonyában az asszony akarata nem érvényesülhet.

•  Másként alakul a négy ember sorsa, ha Edit teljesíti férje kívánságát, és a gyermeket Juditnak keresztelik. Az Edit-Tibor-Judit nevek egymásra rezgése alapján, valószínűleg Tibornak nem lett volna szeretője, viszont Editnek igen…
Exit mobile version