Vegánok: a legszigorúbban veszik a vegetáriánus elveket. Kizárólag növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak. Számukra bármilyen állati származék elfogyasztása megengedhetetlen. Nemcsak húst nem ehetnek, de tejtermékeket, tojást sem.
Laktovegetáriánusok: a növényi eredetű élelmiszereken kívül tejet és tejtermékeket is fogyasztanak.
Ovo-laktovegetáriánusok: tojást is esznek a növényi eredetű élelmiszerek és a tejtermékek mellett.
Szemivegetáriánusok: bár óvakodnak a marha- és sertéshús fogyasztásától, a hallal és baromfihússal alkalmanként kivételt tesznek.
Minden tápanyag fontosdr. Zajkás Gábor
Való igaz, a túlzott húsfogyasztás egészségtelen. Tudományosan bizonyított tény az is, hogy aki naponta legalább háromszor eszik zöldséget és gyümölcsöt, sokat tesz egészsége megőrzéséért: rengeteg vitamin és ásványi anyag van bennük, magas víztartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak szervezetünk folyadékháztartásának egyensúlyához, rosttartalmuk révén pedig a bélcsatorna tisztításához. De vajon egészséges-e kizárólag ezeket enni, szélsőségesen felborítani a szervezetünkbe vitt növényi és állati eredetű táplálékok arányát?
Az egészséges táplálkozás nagyon összetett kérdés. Nem arra vonatkozik, hogy egyvalamit ki kell tiltani az étrendünkből, egyoldalúvá téve azt mondja kérdésemre dr. Zajkás Gábor, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa, majd hozzáteszi: Ha helyesen szeretnénk táplálkozni, vigyáznunk kell, hogy minden tápanyagból, azaz fehérjéből, szénhidrátból, zsírból, vitaminból és az ásványi anyagokból megfelelő mennyiséget vigyünk be a szervezetünkbe.
Fehérjék, vas és vitaminok
A létfontosságú fehérjéknek két fajtája van. Az egyik csoportba az elsőrendű fehérjék tartoznak, amelyek úgynevezett esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavakat tartalmaznak. Ezeket szervezetünk nem tudja úgy előállítani, mint a többi aminosavat. Így tehát táplálkozástani alaptétel: elsőrendű fehérjékből kell biztosítanunk szükségletünk felét. Csakhogy ezeket állati eredetű fehérjéknek is nevezik, mert leginkább a húsban, a tejben és a tojásban fordulnak elő!
Egy vegetáriánus, aki egyáltalán nem fogyaszt állati eredetű élelmiszert, mégis hozzájuthat minden fontos aminosavhoz. Ám ennek érdekében szakszerűen kell kombinálnia étrendjében a megfelelő növényi fehérjeforrásokat. Ellenkező esetben fehérjehiányos állapot alakul ki, amely hosszú távon komoly betegségekhez, étvágytalansághoz, gyengeséghez, vérszegénységhez, testsúlycsökkenéshez vezethet.
A vegetáriánus táplálkozás másik veszélye az elégtelen vasfelszívódás. Bár a növényi élelmiszerekben nincs kevesebb vas, ám ha gond van fehérjebevitellel, a vasfelszívódás sem megfelelő, s ez súlyos hiányállapotot okozhat.
Baj lehet a vitaminokkal is. Leginkább a B12-vitaminnal, amely szinte csak állati eredetű táplálékokban van jelen. A szakszerűtlenül összeállított étrendet követő vegetáriánusoknál gyakran előfordul a D-vitamin és a kalcium hiánya is. A növényi élelmiszerek kalciumtartalma alacsony, így tejtermékek fogyasztása nélkül szinte lehetetlen a szervezet kalciumszükségletét fedezni.