Dezodor vagy izzadásgátló?

Izing Klára | 2004. Június 23.
Amikor a levegõ páratartalma nagy, és a hõmérséklet huszonöt fok fölé emelkedik, a test verejtékezni kezd, hogy hûtse a bõrt. A dezodorok kellemes illatukkal frissítenek és megszüntetik a problémát. De melyiket válasszuk?





A verejték színtelen és szagtalan, teljesen steril. Lélegzet-elállítóvá akkor válik, amikor a bőrön lévő baktériumokkal találkozik. Ezek a baktériumok különösen jól érzik magukat a nedves, meleg hónaljban, vagy egy szűk cipő viselésekor a talpon. Ilyenkor alakul ki a kellemetlen testszag, amelynek megakadályozására többféle trükk létezik.





Izzadásgátlók

Nagy népszerűségnek örvendenek az izzadásgátlók – a készítmény flakonján mindig szerepel “antiperspirant” felirat –, amelyek úgy csökkentik az izzadság képződését, hogy táplálékot vonnak el a verejtékkel kapcsolatban lévő baktériumoktól. Lezárják a verejtékmirigyek kijáratait, és megakadályozzák, hogy az izzadság szétterjedjen.

Egyre több olyan készítmény kapható, amely természetes hatóanyagot tartalmaz. Például a zöldtea, a mentaolaj, kakukkfű vagy a hársfavirág olaja nemcsak elnyomja a kellemetlen szagokat, hanem csökkenti az izzadás mértékét.

Extra tipp





•  A spray vagy a roll-on kiszerelésű izzadásgátlókat használat előtt érdemes felrázni, hogy a bennük lévő ásványi sók összekeveredjenek.

•  A krém izzadásgátló, bőrazonos hatóanyagot is tartalmaz, amely megakadályozza a bőr kiszáradását.

•  A spray formájú készítményben alkohol is található, így szuper gyorsan frissít, hosszú időn át fertőtlenít, de érzékeny bőrűeknek nem ajánlott!

Dezodorok

A dezodorok olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek felszívják, majd magukba zárják a kellemetlen szagokat.





Spray:
egyre inkább háttérbe szorul, mert ugyan frissít, de a hatása nem tart egész nap.

Pumpás: magas a víztartalma, ezért a felvitel után is hűs érzést garantál, és hidratálja a bőrt.

Roll-on: zselés összetevőinek köszönhetően vizes érzetet kelt a bőrön. A felvitele után egy perccel érdemes a ruhába bújni, mert ennyi idő alatt párolog el.

Stift: nedvességet felszívó púderből és frissítő anyagokból áll, keményebb állaga miatt jól a bőrbe dörzsölhető.

Krémdeo: kényezteti a bőrt, és rendszerint visszafogottan púderes az illata, viszont kevésbé érezzük magunkat frissnek tőle.

Deo szappan: tisztítja a pórusokat, harmatos érzést kölcsönöz a bőrnek, jó kiegészítője a dezodoroknak.

Deo kendő: a női táskában is elfér, szuper gyorsan, akár egyetlen mozdulattal is felfrissülhetünk.

Forró lábak hűvös tippje

Ha a szandált már nem tudjuk elviselni, polcoljuk magasra a lábakat, vegyük ki a hűtőből a mentolt és babérolajat tartalmazó lábfrissítő sprayt, amely hűsíti, élénkíti a lábakat, csökkenti a duzzanatokat. Ha reggelente, indulás előtt fújjuk be vele futóműveinket, akkor a lábunk később dagad be, és megakadályozhatjuk vele a kellemetlen szagok kialakulását.

Szőrtelen test kevésbé izzad

A szőrtelen testfelületek kevésbé izzadnak, ami még egy nyomós ok ahhoz, hogy megszabaduljunk a fölösleges testszőrzettől. Például a hónalj szőrét a legideálisabb, ha a reggeli zuhanyozás közben távolítjuk el. Utána jöhet az izzadásgátló dezodor, és így rögtön hetven százalékkal csökkenthetjük az izzadás mértékét.
Exit mobile version