Banktól soha?

nlc | 2004. Szeptember 06.






Komáromi Balázs, rádióműsor-szerkesztő
– Igazán nagy hitelt életemben kétszer vettem fel – emlékszik vissza Komáromi Balázs, rádióműsor-szerkesztő. Először tizennyolc évesen, érettségi előtt kényszerült kölcsön felvételére, mert másfélmillió forintot veszített a tőzsdén. – Tizenhét éves koromtól tőzsdézek, igaz, akkor a szüleim nevére vásároltam részvényeket, és „beleszaladtam” egy nagyobb buktába… Ismerősöktől szedegettem össze a kölcsönt, és természetesen határidőre visszafizettem. Az elvem az, hogy mindig több embertől kell kérni, például, ha kétmillióra lenne szükség, akkor tíz embertől kétszáz-kétszázezret, mert könnyebb így hitelhez jutni, mint ha egyvalakitől kérném az egész összeget. A második kölcsönfelvételemre akkor került sor, amikor hatmillióért kínálták megvételre a jelenlegi lakásunkat. A barátnőmmel közösen ötszázezer forint készpénzünk volt, mégis tudtam, hogy bele kell vágni, akár bankhitellel is. Végül – a családi segítség mellé – hárommilliót sikerült ismerősöktől kölcsönkérnem. Összeírtam, kiknek adnék én, fordított esetben. Még akkor is jobb így hitelt felvenni, ha az ember kamatot is fizet a kölcsönadónak, mert nincsenek kezelési és egyéb járulékos költségek, amelyeket a bankok felszámítanak. Én mind a kétszer egy összegben adtam vissza a kölcsönt, azóta már tőlem is kértek, és adtam – kamatmentesen.







Erdélyi Laura (OTP Bank)
A bankkölcsönt csak a legutolsó megoldásként tartom számon. Ha valaki felvesz az ismerősétől egymillió forint gyorshitelt, akkor, még ha húsz százalék kamatot is fizet rá, megússza az egészet egymillió-kétszázezerből. Ha bankból vesz fel gyorshitelt, akkor akár harminc-negyven százalék kamattal is számolnia kell, és még nem beszéltünk az egyéb járulékos költségekről. Bankhitelt akkor vennék fel, ha kihagyhatatlan lehetőséget látnék, például lakásvásárlásra.

Erdélyi Laura (OTP Bank) szerint a fenti megállapítások döntően kis összegű kölcsönöknél igazak, bár ebben az esetben is van előnyös banki konstrukció, például, amelyik tartalmaz kamatmentes időszakot (hitelkártya), vagy többször is igénybe lehet venni, így biztonsági tartalékként működik (ilyen az A-hitel is). Egy nagyobb összeg előteremtése azonban – baráti kölcsönökből – már sok kellemetlenséggel és kevés sikerrel járhat. Ha mégis sikerül, akkor is komoly gondot okozhat a visszafizetése. Nem mindegy, hogy a barátok mennyi időre tudják nélkülözni a pénzüket, erre nekünk kevés befolyásunk lesz. A bankoknál viszont magunk választhatjuk ki a számunkra leginkább megfelelő futamidőt, és így befolyásolni tudjuk a törlesztőrészlet nagyságát is.
Exit mobile version