Tortaálmok

Szigeti Hajni | 2004. Szeptember 28.





Messzire esik a Belvárostól a Horváth Cukrászda, mégis sokan elzarándokolnak Újpestre a város távolabbi végeiből. Horváthék ugyanis nem hétköznapi tortákat készítenek. A cukrászda előterében, egy hangulatos kerthelységben üldögélünk. Horváth Ferenc és lánya, Eszter, vaskos dossziékötegeket halmoz előttem toronyba. Az albumokban ezerféle torta: mindegyik egy-egy műalkotás. Persze, van itt minden. Kisautó vagy gumicukros zacskó, de nemes, egyszerű, ám elegáns ízlésről tanúbizonyságot tevő édesség is. Amit a megrendelő kitalál, azt a Horváth család szállítja.

– Húsz éve mi készítettük először a Barbie-tortát is – meséli Eszter. – Ez a típusú torta úgy néz ki, hogy a valódi baba köré felépítjük a „süteményszoknyát”. Aztán jöttek a mesefigurák. Nyolcszáz-ezerféle torta közül lehet választani, és készítettünk már felmosóvödröt ronggyal – valószínűleg egy takarítónő születésnapjára –, de hamburgert is

– Bármit elkészítünk – bár néha mi is nézünk egy nagyot – mondja Ferenc. – Egyszer koporsó alakú tortát rendelt tőlünk valaki. Később kiderült, hogy a megrendelő egy temetkezési vállalkozónak vásárolta.

– Amikor belevágtunk a cukrászatba, szinte bélyeget viseltünk magunkon, mert máshol nem készítettek figurás tortákat. Ráadásul, nem is voltam képzett cukrász, tizenöt évig elektrotechnikusként dolgoztam. Harminchat éves voltam, amikor, 1982-ben, egy megbízás elszólított volna Németországba. Ekkor elhatároztam, hogy nem hagyom itt a családomat. És mivel a feleségemnek vendéglátóipari végzettsége volt, az ő nevén kezdtük el felépíteni az új karrierünket. Kezdetben nagyon kicsi helyen készítettük a süteményeket. Öten dolgoztun negyvenöt néygzetméteren. Elmentem egy ismerősöm mellé fél évre, hogy lássam, hogyan működik egy cukrászműhely. Ott jöttem rá, mit tennék másként. A saját magunk esze után mentünk, mindig arra gondoltunk, nekünk mi tetszene. Akkoriban, ha valaki akart egy születésnapi tortát, akkor azt bepanírozták darált dióval vagy piskótamorzsával, és rátettek egy piros marcipán-rózsát. Mi viszont olyan szalagokkal díszítettük a tortáinkat, mint amilyet a virágboltosok használnak.

– Én tátott szájjal figyeltem mindezt – emlékszik vissza Eszter. – Amikor először megkóstoltam a csokoládét, már tudtam, hogy jó helyre születtem. A gyerekkoromat végig itt töltöttem: anyuék éjjel-nappal dolgoztak, így, ha velük akartam lenni, ide kellett jönnöm a cukrászdába. Kilenc évesen már fagyit fagyasztottam.

– Ennek ellenére számomra nem volt egyértelmű, hogy a Vendéglátóipari Főiskolára megyek, mégis “rá lettem kényszerítve” – mosolyodik el a tortatervező lány. – A divat sokkal jobban vonzott. De megtaláltam a középutat: benne vagyok nyakig a divatszakmában és stylistkodom is, de közben segítek anyuéknak. Imádok internetezni, így naprakész vagyok a legújabb torta-trendekben is. Nemrég például készítettem egy Louis Vuitton-táska alakú tortát. Ez megjelent néhány újságban, és ma már hetente tíz táska-torta megy el. Persze, nem dolgozom itt, anyuékkal. Annyi a szerepem, hogy ötleteket adok: tudom, milyen tortákra vevők az emberek, mi az, amit máshol nem készítenek el. Imádom például a színes pöttyöket, csíkokat ugyanúgy alkalmazni a tortáknál, mint a divatban. Nemrég elkészítettem egy könyvet, „Egy szelet esküvő” címmel. Talán emiatt is, de most egy esküvői újság művészeti vezetője leszek. Ám újabban azt tapasztalom, hogy a telefonszámomat kézről kézre adják, így a nyáron egyfolytában esküvői tortákat készítettem. Így most egy kicsit visszatértem a cukrászathoz, amitől egy kicsit talán félek is, mert nem szeretném, hogy cukrászként ismerjenek meg… De nagyon úgy néz ki, hogy így fognak.

Exit mobile version