A keserû is édes

nlc | 2004. November 25.
Noha az eszünk megálljt parancsolna, a csokoládét nem véletlenül kívánja annyira a testünk: az édes csemege ugyanis a boldogsághormonokra emlékeztetõ kémiai anyagokat tartalmaz, sõt, betegségek megelõzésére is alkalmas.





Joggal mondhatjuk, hogy a csokoládé hízlal, hiszen 10 dkg tejcsoki 587 kalóriát, 52 g szénhidrátot, 37 g zsírt és 8 g fehérjét tartalmaz. Ebből kiindulva
a szakemberek összehasonlítottak egy olyan országot, ahol aránylag kevés csokoládét fogyasztanak, egy olyannal, amelynek lakói nagyobb mennyiséget esznek. Megfigyelték, hogy az elhízottak száma nem a csokoládéfogyasztás mennyiségétől függ, mivel abban az országban, amelyben a másik országhoz képest fele annyi csoki fogy, 20 százalékkal több volt az elhízott ember. A szakemberek szerint a csokoládé maga nem okoz elhízást, inkább az általános táplálkozási szokások felelősek ezért. Vagyis a kiegyensúlyozott étrend mellett alkalmanként elcsipegetett csokiszelet nem vezethet túlsúly kialakulásához.

Csokikábulat
Sokan úgy vélik, a csokoládé növeli agyunkban a közérzetjavító hatású szerotonin és endorfin szintjét. A kedvünk, hangulatunk szabályozásában elsősorban egy feniletilamin (PEA) nevű vegyület vesz részt, ennek hiányában depressziós tünetek léphetnek fel. Ezt az anyagot a szervezetünk kis menynyiségben ugyan termeli, de a csokoládéban is találunk belőle. Néhány szakember szerint a csokoládé utáni sóvárgással éppen a PEA szinten tartását célozzuk tudattalanul, a jó közérzetünk kialakítása érdekében, bár ez egyelőre csupán feltételezés.
A csokoládéban kimutatták a serkentő hatású koffeint és teobromint is, valamint egy olyan zsírsavat, amely az agy bizonyos aktivált receptoraihoz kötődve eufóriát kelt – de persze olyan icipici mennyiségben van jelen, hogy egy tábla csokitól még nem kezdünk repkedni.

Csokitörténelem
Már Amerika felfedezése előtt virágzó kakaóültetvények voltak Közép-Amerikában, amelyek akkoriban elsősorban az indiánok főbb útvonalai mentén húzódtak. A kakaóbab maják, az inkák és az aztékok vallási szertartásaiban éppúgy szerepet kapott, mint a kereskedelmükben, de élelmiszerként és élvezeti cikként is fogyasztották. Miután a 16. században megérkezett Európába, a kakaó még hosszú ideig a spanyolok monopóliuma volt, de aztán eljutott Portugáliába, Olaszországba, Hollandiába és Angliába, később a kontinens más országaiba is. A kakaóból ekkortájt csokoládéitalt készítettek, eleinte vízzel, később tejjel, cukorral és egzotikus fűszerekkel ízesítve. A 17. századra a csokoládéital meghódította az európai társasági élet berkeit, sorra nyíltak a csokoládészalonok.


Ha kíváncsi rá, miért egészséges dolog alkalmanként csokoládét fogyasztani, teljes cikkünket a Nők Lapja Évszakok december-januári számában olvashatja el.

Exit mobile version