Csak egy kis mûtét?

Mihalicz Csilla | 2005. Április 06.
Tíz év alatt megduplázódott a császármetszések száma. Vajon mi lehet az oka ennek a trendnek?





Egyre többször hallani, hogy ennek részben az is az oka, hogy várandós nők a természetes szüléssel járó megpróbáltatást elkerülni vágyva, orvosuktól mintegy „megrendelik” a kockázat- és fájdalommentesebbnek vélt császármetszést. Utánajártunk, igaz-e, hogy a műtéti úton történő szülés biztonságosabb volna a természetes, hüvelyi szülésnél.

Már a legkézenfekvőbb kérdésre sincs kézenfekvő – vagyis inkább egyszerű – válasz, tudjuk meg szakértőnktől, a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikájának adjunktusától, Dr. Ádám Zsolttól.

– A császármetszést akkor kell elvégezni, amikor el kell végezni – mondja. És érvelése mellé, meggyőzésképpen az egyetemen eltöltött hat évet illetve ugyanott „elfogyasztott” több kilónyi tankönyvet emlegeti föl, továbbá az elmúlt tizenöt évnyi szakmai gyakorlatot a klinikán. – Semmiképpen sem akkor, amikor az adott körülmények egyébként nem indokolnák, csupán a páciens szeretné – téves információk, megalapozatlan félelmek nyomása alatt.

Védekező magatartás

A szülészorvos szerint egyébként nem azzal magyarázható a császármetszések megduplázódása, hogy a nők nagyobb számban állnának elő ilyen igénnyel, ezek szórványos esetek, melyeket csak a bulvársajtó „fúj föl”. Az ok az úgynevezett defenzív, védekező orvosi gyakorlat terjedésében keresendő: vagyis, amikor a szülész azért nyúl a szikéhez adott viszonyok között, hogy utólag ne lehessen gondatlansággal vádolni, miközben szakmailag nincs teljesen meggyőződve a műtét indokoltságáról.

– Ezt a védekező magatartást az utóbbi évek orvosi műhibaperei alakították ki a szakma egy részében. A gyógyításban általános tendencia, hogy igyekszünk elébe menni, lehetőleg inkább megelőzni, mint kezelni a bajokat. De nem kellene ebben túlzásokba esni – csakis meggyőző bizonyítékrendszer alapján szabadna megindult szülés esetén a császármetszés mellett dönteni. Sajnos sokszor csak utólag derül ki, hogy rosszul döntöttünk – ha az előre nem látható szövődménynek semmilyen előjele nem volt. Ahogy Micimackó mondotta volt: a baj előtti pillanatban még nem volt semmi baj. Emiatt – önvédelemből – igyekeznek sokan az orvosok közül megelőzni azt a komplikációt is, ami egyébként várhatóan be sem következett volna. Hiszen a bíróságon azt sosem kérdezik meg, miért végeztünk el egy császármetszést – az ellenkezőjét viszont annál gyakrabban.

Vannak persze olyan esetek, amelyeknél nincs helye mérlegelésnek – ezek az úgynevezett elektív műtéti indikációk. Például ilyen lehet a magzat méhen belüli elhelyezkedése: a medencevégű- vagy harántfekvés. Ilyen továbbá a magzat és az anya közötti téraránytalanság – vagyis, ha a magzat viszonylag nagy, az anya pedig kistermetű. Nagy valószínűséggel császármetszést hajtanak végre azon az először szülő nőn, akinél a magzat „faros”, és a becsült súlya 3800 gr.

– Ilyenkor azt mondjuk, hogy a hüvelyi szülés lehetősége elvileg nem kizárt, de a császármetszés kockázata kisebb.

Ugyanakkor a vélhetőleg komplikációmentes hüvelyi szülésnél jóval kisebb arányban léphet fel szövődmény, mint a császármetszésnél.

– A császármetszés az egyik legkomolyabb hasi műtét. Az érsebészeti műtétek után az egyik legnagyobb vérveszteséggel járó beavatkozás – mondja szakértőnk. – Fölvágjuk az illető hasát, benyúlunk a hasüregbe, metszést ejtünk az egyik legnagyobb szerven, a méhen. A hasizmokat viszont – minden ellenkező híreszteléssel szemben – nem vágjuk át, csak félrehúzzuk. A legsimább császármetszésnél is előfordulhat, hogy megsérül a hólyag, bélműködési zavar, váratlan erős vérzés, utána sebgyulladás, súlyos szepszis alakul ki. Nem beszélve az altatással járó kockázatokról.

A teljes cikk a Nők Lapja április 6-án megjelenő, 14. számában olvasható.
Exit mobile version