A kisfiam mindenhol akadályt jelentett

Fejős Éva, Kertész Gábor, Mihalicz Csilla és Wlcsek Anna | 2005. Április 18.
Edina húszévesen szült, elõtte csupán néhány hónapig dolgozott – asszisztensi állásban – egy cégnél. Amikor a kisfia hároméves lett, visszatért.







Fülöp Edit
Nem tudott rendszeresen túlórázni, mert a gyerek sokat betegeskedett. A lány végül kilépett a munkahelyéről.


– Attól kezdve hiába kerestem állást – mondja. – A kisfiam – kimondatlanul – mindenhol „akadály” volt. Végül annyira elkeseredtem, hogy hirdetni kezdtem az ismerőseim között: szívesen vállalok takarítást vagy bármilyen, feketén végezhető munkát! A férjem fizetéséből elég szűkösen éltünk, szükségünk volt – és van – minden forintra. Szép lassan jöttek az ajánlatok, én pedig mindenhová mentem, ahol takarítónőt kerestek. Sokat dolgoztam, és végre kezdtem érezni, hogy szükség van a munkámra, ráadásul már nyugodtabban megvehettem a kisfiamnak azt a játékot is, amelyre korábban nem tudtam volna pénzt kiadni. Végül az egyik család bejárónői állást kínált: ez azt jelenti, hogy havi kilencvenezer forintért általában napi öt-hat órát vagyok náluk, rendet tartok a házban és a ház körül, hétvégére megfőzök, egyeztetem a szerelési és a kerti munkákat a szakemberekkel. Tudom, hogy a keresetem „fekete” pénz, de belekényszerültem. Akik takarítónőt, bejárónőt keresnek, nem akarnak járulékot fizetni utána, és nekem is több marad így.





A munkáltatók kedvezményei, ha kisgyermekes anyát foglalkoztatnak
Alanyi jogon ötven százalékos tb-járulékkedvezményt vehetnek igénybe azok a munkáltatók, akik olyan munkavállalókat alkalmaznak, akik gyermekük gondozását vagy családtagjuk ápolását követően akarnak elhelyezkedni (akár részmunkaidőben). A munkáltatók mentesülnek az egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól, ha részmunkaidőben foglalkoztatnak olyan személyeket, akik legalább egy, tizennégy évesnél fiatalabb gyermeket nevelnek, vagy ápolási díjban részesülnek.

Fülöp Edit: – Sok munkaadó nincs tisztában azzal, hogy ha egy kisgyermekes anyát alkalmaz, akkor jelentős anyagi előnyhöz jut. Ha valaki alkalmi munkákat vállal feketén – mint Edina is, mielőtt bejárónő lett –, azt javaslom, hogy legálisan tegye, az alkalmi munkavállalói könyv segítségével. A munkáltatónak minden munkanap után egy úgynevezett közteherbélyeget kell a dolgozó könyvébe ragasztania. Amennyiben ez megtörtént, a nap ledolgozott napnak számít a nyilvántartásban. Edina „sajnos” ettől a lehetőségtől már elesett, hiszen mindennap jár dolgozni. Nem tehet mást, meg kell győznie a munkáltatóját, hogy fizessenek utána járulékokat.


A témáról bővebben a Nők Lapja április 20-án megjelenő 16. számában olvashatsz! 

Exit mobile version