A jövõ lencséi

nlc | 2005. Április 25.
Dr. Bujdosó Annát a CIBA Vision szemész szakértõjét arról kérdeztük, miért érdemes szilikon alapú kontaktlencsét választanunk.

 Interjúnkból az is kiderül mennyiben más az új generációs lencsék használata, mint a hagyományosaké.



– Mire figyeljünk kontaktlencse választáskor?

– A kontaktlencse kiválasztását különbözô szemvizsgálatok előzik meg, nem csak a korrigálandó látáshibát mérjük fel, de a szem állapotát, formáját is vizsgáljuk, hogy a legmegfelelőbb lencsét ajánlhasssuk. Ma már olyan sokféle igényt kielégítenek kontaktlencsék, hogy szinte minden embernek tudunk megfelelôt ajánlani közülük.




– Miben más az új CIBA Vision O2OPTIX™ lencse, mint a hagyományos lágy lencsék?

– Ez egyike az új generációs lencséknek, amelyek szilikon-hidrogénzseléből készülnek. Ennek az anyagnak az a jellegzetessége, hogy rendkívül nagy az oxigén áteresztő képessége. Ha ilyen lencsét hord valaki, az olyan, mintha nem lenne a szemén semmi!




– Miért fontos, hogy sok oxigént eresszen át a lencse?

– Mivel az egészséges szaruhártya nem rendelkezik erekkel, a levegőből veszi fel az oxigént. A szemben látható erek az oxigénhiányra utalnak, ugyanúgy mint a szem vörösödése, ödémásodása, azaz vizenyősödése. Ilyen tünetek azoknál, akik szilikonos lencsét hordanak nem fordulnak elő.




– Mennyire kényelmesek a szilikonlencsék?

– Kicsit merevebbek, mint a hagyományos lágy lencsék, kézbevéve ezért olyan érzésünk van, hogy vastagabbak, kényelmetlenebbek. Ez azonban nem igaz! Olyan sok előnyös tulajdonságuk van az új generációs lencséknek, hogy a merevségük elhanyagolható. Tapasztalatom szerint néhány nap alatt mindenki megszokja az új, szilikonos lencséjét.




– Mennyiben más egy ilyen lencse ápolása, kezelése?

– A CIBA Vision O2OPTIX™ nem igényel speciális kezelést. A piacon jelenlévő lágy lencsékhez készült ápoló-tároló oldatok megfelelőek hozzá. Sőt, a szilikon alapú lencsékre kevésbé tapadnak fel a fehérjelerakódások, ezáltal könnyebben tisztulnak, biztonságosabbak.




– Mennyi ideig maradhat az O2OPTIX™ lencse a szemben?

– Az O2OPTIX™ nappali viselésű lencse, az ébrenlét teljes ideje alatt hordható. Illetve maximum hat napon át folyamatosan bent maradhat a szemben.









Exit mobile version