„Belekerültem, elsodort magával”

Hegedüs Vivien | 2005. Július 13.
Hegyi Brigitta az árral szemben evez. Amíg a Balaton partján sorra bezárnak a vendéglátóhelyek, õ éttermet nyit az egykori pajtából, és koncerteket szervez a kerthelyiséggé avanzsált udvaron.





Vállalkozásának sikere is azt bizonyítja, hogy a turista nem tűnt el, csak átalakult, a rántott pontyot pedig leváltotta a keszeg roston.

Van egy nő. Törékeny. Csajos. Tűsarkú papucsban libeg át a kerten, amikor legújabb szerzeményeit elülteti a kovácsoltvas kapu elé. Tökéletesít. „Józsikám, tedd ezt a bukszust kicsit arrébb, hogy ideférjenek a rozmaringok!” És tapos bele a nedves földbe, hogy menthetetlennek tűnik a világos velúr. Szűk farmernadrágja otthon érzi magát, csábosan bújik hozzá a flitteres öv.
Van egy nő. Kemény, határozott. Telefonál, kocsit vezet. Szerelővel tárgyal, mert az autó sebváltója gyári hibás. Palacsintát melegít, a vaníliás cukrot maga készítette, felforrt a víz, újabb telefoncsengetés, kimegy, bejön, lehuppan a konyhaasztal mögé, és felhúzott lábakkal, mint egy kislány, cigarettára gyújt.





Rántás à la tankönyv


– Zoli álma volt, hogy egyszer legyen egy hely, egy kocsma, olyan klubszerű, ahol összejöhetnek a barátok, jókat lehet enni meg inni, és jól érezhetjük magunkat. Eszem ágában sem volt vendéglátózni, hiszen még főzni sem tudtam. Amikor Dorka kicsi volt, meguntam a kész kajákat, fogtam egy szakácskönyvet, és nekiláttam főzni. Csak az a ciki, hogy ez egy főiskolai tankönyv volt, minden recept tele kereszthivatkozással, el kellett olvasnom a teljes irodalmat ahhoz, hogy egy rántást elkészítsek. Nem volt mellettem senki, hát egyedül tanultam meg főzni is.

– Korán „leléptem” otthonról. Húszévesen szültem meg Dorkát, ezerrel tanultam, hogy azt csinálhassam, amit mindig is akartam, és bejött. Kilencvenkettőben kerültem a tévéhez, az első munkám volt a legemlékezetesebb. Akkor nagyon újszerű volt, hogy állóképeket hozol össze zenével, jól felpörgetve, persze ma már ez nem kunszt, de annak idején a kor előtt jártam, talán túlságosan is. Sokáig szerkesztettem, a legkülönfélébb kulturális műsorokat. Zolival „összetévéztük” magunkat. Már ő is túl volt egy házasságon, a lányomat pedig ajándékba kapta.






A teljes cikk a 28. heti, július 13-án megjelenő Nők Lapjában olvasható.
Exit mobile version