Szédült éjjel

Fejős Éva | 2005. Augusztus 10.
Paár Petra elgondolkodott. Amolyan rodini módon. Miért? – ütött szöget fejében a kérdés. Miért van az, hogy alkohol hatására az ember képes összejönni a legjobb barátjával?




„Mielőtt a már emlegetett fejemhez vágnátok bármit, ami a kezetek ügyében motoszkál – mondván, ezt a szemét libát, hát nem elég neki az a rendes Péter-gyerek?! –, közlöm, hogy nem rólam van szó. Hanem a már szintén sokat emlegetett unokatesómról, Saciról. Tudjátok, ő volt az, aki nemrég még elég rendesen szenvedett egy csávó miatt, akiről közös tanácskozásaink során sem tudtuk eldönteni, akar-e tőle valamit, vagy sem. Szóval, Saci egyik este hivatalos volt egy közös barátnőnk lánybúcsújába, ahova az én Péteremmel, mi is megérkeztünk úgy hajnali egy körül (a pasim koncertjéről jöttünk).

És mit látnak szemeim? Rokonom – mintha saját lányságát búcsúztatná – őrjöngve ropja egy asztal tetején. Na, gondoltam, viszlát szomorúság, hello alkohol! Letelepedtünk a barátaink mellé, ahol megkocogtattam Zoli, Saci legjobb haverja vállát, és a csaj fele böktem az állammal. – Teljesen kész van – válaszolt Zoli, – de nyugi, vigyázok rá – és megnyugtatásképp még egy kör italt rendelt a pincértől. Amikor az este folyamán néhányszor Saci közelébe keveredtem, döbbenten tapasztaltam, hogy színjózan, és egyszerűen csak álszuperul érzi magát. A választ ismét csak – a már kapatos – Zolitól kaptam meg: – Itt a csávó, tudod. Felé sem néz, valami csajt fűz. De nem az állítólagos barátnőjét. Ezt meg honnan tudjuk? – Kinyomoztuk. Odamentem és bemutatkoztam neki, ennek más a neve. Abba már bele sem mentem, honnan tudjuk a szédítő igazi barátnőjének a nevét – egy féltékeny nő száz Poirot-n túltesz. Aha, nem lesz ennek jó vége.

A buli után Saci és Zoli együtt távoztak, ennek oka egészen másnap délig pusztán az volt, hogy közel laknak, így közös taxiba ültek be. De aztán a másnapi családi ebéden összefutottunk a karikás szemű rokonnal. A vasárnapi húsleves előtt félrevont: – Nem hiszed el, Zoli tegnap este szerelmet vallott. – Mi van? – ejtettem el majdnem nagynéném poharát, amiből nagybátyám rémséges borát kellett kortyolgatnom: ez a család sírba visz. A parti kerti volt, úgyhogy kivételesen mindketten a jól nevelt-gyerek látszatát keltettük, és negyedóránként együtt rohantunk savanyúságért, vízért, kenyérért a házban lévő konyhába – persze csak azért, hogy a sztori folytatásáról tudjunk pusmogni. A „nem volt magánál”, „de olyan édes volt”, „jaj, most mit csináljak?”, „barát vagy pasi”, „megéri ez?” foszlányokból arra a következtetésre jutottam, hogy Saci nincs ellenére a kapcsolatnak, bár képtelen eldönteni, mit is érez igazán a fiú iránt. A desszertnél Saci mobilja rezegni kezdett. SMS jött. Egy perc alatt magamba tömtem a szilvás gombócomat, és berohantam elmosni a tányért – anyám David Copperfieldet érezte lényem átváltozásának hátterében. Unokatesóm lihegve ért utol. – Zoli írt, de nem merem megnézni. Lehet, hogy bocsánatot kér, és visszavonja a tegnapi vallomását. Az nem nyugtatná meg a lelked? – szegeztem neki a kérdést. – Egy órája még tök hülyeségnek tartottam ezt a dolgot, szóval, hogy ő meg én. De most meg… Olyan romantikus volt! Azt meséltem, hogy bemászott a szomszédom kertjébe, és kihozott egy szál rózsát? És, hogy szíveket rajzolgatott a karomra? Mit gondolsz, miért jöttem hosszú ujjúban? Most már nem szeretném, ha mindezt semmissé tenné. Petra, nézd meg te, hogy mit írt!
Exit mobile version