Édes és kemény

nlc | 2005. November 21.
A világ legbefolyásosabb nõi politikusát nem Európában kell keresnünk, hanem az Amerikai Egyesült Államokban. Õ Condoleeza Rice, az USA kemény kézzel irányító külügyminisztere.





A hét témája a Nők Lapjában:
Marsallbot a retikülben

Idén ősszel Németországban megtört a jég: a választások után, a történelemben először, nő került a kancellári székbe. Angela Merkel sikere után érdemes leszögezni, hogy története még a nyugati világban is szokatlan. Viszont nem árt megvizsgálni, minek köszönheti sikerét – akárcsak az összeállításunkban szereplő többi vezető hölgy.


További írások:

• Vaslady Berlinből »

• A “Gázhercegnő” »

• Kevés a magyar politikusnő »

Az összeállítást készítették:
Hulej Emese és Bus István  

Ő is az első a sorban – már ami az afroamerikai nőket illeti ebben a magas pozícióban.Condoleeza – vagy ahogy becézik: Condy – politikatudományokat oktatott a legendás hírű Stanford Egyetemen, mielőtt a Bush-adminisztrációba csöppent volna.

Az ötvenegy esztendős Condoleeza vidéken született, lent délen, ahol a feketéknek még mindig rendkívül nehéz feljebb lépkedni a társadalmi ranglétrán. Apja presbiteriánus lelkipásztor, anyja zenetanár. Édesanyja választotta a nevét is, egy olasz zenei kifejezés nyomán: a „con dolcezza” annyit tesz: „édesen”. A politikusnő azzal magyarázza sikerét, hogy afroamerikaiként mindig dupláját kellett teljesítenie, mint fehér társainak ahhoz, hogy elismerjék. Középiskolásként még zongoraművésznek készült, de érdeklődése a politikatudomány felé fordult, és Szovjetunió-szakértő vált belőle. Természetes volt hát, hogy megtanult oroszul, de kitűnően beszéli a



franciát és a spanyolt is. Egykori diákjai úgy emlékeznek rá, mint kivételes tehetségű, okos, barátságos, magára mindig adó, népszerű tanárra.

Rice a gazdasági életben is sikeres: informatikai és olajvállalatok igazgatótanácsának is tagja volt. A Chevron cég hálából még egy hatalmas tengeri olajszállító tankert is elkeresztelt róla. A politikában már a nyolcvanas évek óta jelen van: sokat segített az idősebb Bush külügyminiszterének, például a német újraegyesítés idején. Az akkori elnök így mutatta be őt Mihail Gorbacsovnak: „bármit, amit tudok a Szovjetunióról, tőle hallottam”. Az öt évvel ezelőtti választási kampányában már külpolitikai szakértőként támogatta az ifjabb Busht, külügyminiszterként pedig levezényelte az iraki háborút. Fehér házi bennfentesek szerint az elnök jobban hallgat külügyminiszterére, mint annak idején John Fitzgerald Kennedy, Henry Kissingerre. Condoleeza Rice-t olyan befolyásos és tehetséges nőnek tartják, hogy az elemzők nem zárják ki, hogy a jövőben akár az elnökválasztáson is sikeresen indulhat.


A politikusnő azzal magyarázza sikerét, hogy afroamerikaiként mindig dupláját kellett teljesítenie, mint fehér társainak ahhoz, hogy elismerjék.

A témához kapcsolódó további írásokat a Nők Lapja november 23-án megjelenő 47-es számában olvashatsz!
Exit mobile version