Vaslady Berlinbõl

nlc | 2005. November 21.
A politikusnõ amúgy komoly engedményeket tett elveihez képest a kampány során. Eltûrte, hogy keressenek számára valami elõnyösebb frizurát – bár így sem esett annyi szó a hajáról, mint vetélytársa, Gerhard Schröder frizurájáról...






A hét témája a Nők Lapjában:
Marsallbot a retikülben

Idén ősszel Németországban megtört a jég: a választások után, a történelemben először, nő került a kancellári székbe. Angela Merkel sikere után érdemes leszögezni, hogy története még a nyugati világban is szokatlan. Viszont nem árt megvizsgálni, minek köszönheti sikerét – akárcsak az összeállításunkban szereplő többi vezető hölgy.


További írások:

• Édes és kemény »

• A “Gázhercegnő” »

• Kevés a magyar politikusnő »

Az összeállítást készítették:
Hulej Emese és Bus István 

Engedte, hogy látványosabb kosztümöket adjanak rá, többet mosolygott, és még magánélete addig szigorúan őrzött tényeibe – titkokról nem volt szó – is beavatta a választókat. Kampányzenéje a Rolling Stones romantikus dala, az Angie volt, pedig akik ismerik Angela Merkelt, minden bizonnyal a Stones életművének valamelyik kőkemény rockballadáját rendelték volna melléje.

Angela Dorothea Kasner gyerekkoráról keveset tudni, állítólag nehezen tanult meg állni és járni, de hogy ebből következik-e bármi is… Akik erről a korszakról többet akarnak ismerni, érdemes az NDK titkosszolgálata, a Stasi irattárában kutakodniuk, ugyanis rendszeresen figyelték a lelkipásztor édesapát és családját. Hogy az elvtársak éberségét sikerült-e a kis Angelának kiváló orosz-, továbbá angol- és franciatudásával elaltatni, erről nem szólnak a hírek. Ám az biztos, hogy a tehetséges lány, bár szíve szerint tanítónő lett volna, tekintettel „megbízhatatlan” családjára, inkább





Angela Merkel
fizikusnak tanult. Lipcsében járt egyetemre, majd Berlinben, az akadémiai kutatóközpontban dolgozott, ott is élt első férjével, Ulrich Merkellel. Ez a házasság négy és fél évig tartott. Angela a berlini fal lebontása után lépett a kereszténydemokraták közé, és nem sokkal később már a helyettes sajtószóvivő lett. Helmuth Kohl, aki a keleti részről is keresett alkalmas embereket, megbízta őt a családügyi, majd a környezetvédelmi tárca vezetésével. Ennél is nagyobb fegyvertény, hogy Angela Merkel negyvenhat évesen a CDU elnöke lett. Ezt a férfiaknál is rendkívül gyors karriert sokak a politikusnő tökéletes helyzetértékelési képességével magyarázzák. Semmit sem tesz túl korán, soha nem kapkod, de nem is késik a megfelelő lépéssel, állítják hívei.

Az új kancellárt ebben a munkában segítheti férje, a kvantumvegyész, Joachim Sauer, akivel jó néhány évi együttélés után kötött házasságot, és akivel együtt rajong Wagner muzsikájáért. Gyermeke nincs, de férje két fiával sokat foglalkozik, ha kell, főz is nekik – bár a hírek szerint Jamie Olivernek nem kell aggódnia.


A rendkívül gyors karriert sokak a politikusnő tökéletes helyzetértékelési képességével magyarázzák. Semmit sem tesz túl korán, soha nem kapkod, de nem is késik a megfelelő lépéssel, állítják hívei.

A témához kapcsolódó további írásokat a Nők Lapja november 23-án megjelenő 47-es számában olvashatsz!
Exit mobile version