Az eltûnt idõ nyomában

nlc | 2006. Szeptember 01.
Ön meg tudja mondani, mikor születtek a nagyszülei, és mi volt a teljes nevük? Hány testvérük volt, mivel foglalkoztak? Ne szégyellje, ha bizonytalan az adatokban.






A 21. század felgyorsult kapcsolatai miatt a múlt gyorsan homályba vész. Mit tehetünk ellene?


Alig várom a találkozót Simon István történész-régész családfakutatóval. Feleslegesen izgulok, ő már ismer engem. Illetve számos dolgot tud rólam. Ahogy kezet fogunk, már sorolja is: „Sváb családból származik, valahonnan az északi országrészről, talán a Börzsöny környékéről. Betelepítettként kerülhettek ide az ősei, toborzóbiztos hozta őket.” Nagyot nézek. „Ne is törődjön vele, szakmai ártalom. A maga vezetékneve Kempf, elég érdekes. És nem túl gyakori!” – teszi hozzá Simon úr, mire büszkén kihúzom magam. „Valami kis nemesi szál feltételezhető?” – tapogatózom reménykedve, de a történész sajnálkozik. Mint mondja, e kérdés megválaszolásához jobban el kellene mélyedni a családfámban. Nem baj, engem már az is boldoggá tesz, hogy van családfám. Mi több, kutatható!Kortünet, hogy a ma embere nem érzi jól magát a jelenben. Nehezen találjuk a helyünket. A modernizáció, az önmegvalósítás, a szerepváltozások és értékválság századában elbizonytalanodunk: kik is vagyunk tulajdonképpen? Vajon mi dolgunk a világban? Éljünk csak a mának? Vagy ismerjük meg, honnan jövünk és hová tartunk? Ahogyan sokan jósnőhöz zarándokolnak némi útmutatásért, úgy mind többen a múltba kirándulnak – családfakutató segítségével.

Felderített múlt

Sokszor szinte mindegy is, mi a kutatás eredménye. A szakemberek szerint önérzetet, egyfajta modern identitástudatot ad a múlt ismerete.
„Ma, amikor ilyen zaklatott az életünk, kötődésre vágyunk” – magyarázza Simon István. Igaza lehet, elég csak az ismerőskereső, hálózatépítő internetes oldalak óriási sikerére gondolnunk. Az ottani kapcsolatrendszerhez hasonlóan szövődik a múlt pókhálója. „Mindig is kíváncsi voltam rá, hogyan éltek, mivel foglalkoztak, milyen emberek voltak a felmenőim” – mondja a kutató-borászként dolgozó Szűcs Erzsébet. „Most pedig apropó is adódott a keresésre. Édesapám idén lesz hetvenéves, neki szánjuk az ajándékot.” Erzsébet magától is eljutott egy darabig a keresésben, hiszen nagymamája sokat mesélt neki. Ám az ő emlékezete is csupán két-három generációig terjedt. Most kíváncsian várja, mit derítenek ki a többiekről. „Annyit már tudok, hogy Salgótarján és Jászberény környékéről származom. Érdekesség, hogy a jelek szerint előfordult házasodás azonos nevű férjjel-feleséggel, merthogy többen éltek azonos névvel azon a környéken. Az egyik ágon sokan voltak a gépészek, a másikon találni tanárt, kántort, háztartásbelit. Polgári család a miénk, bár most úgy néz ki, ráakadtak egy nemesi ágra.” Ennek ellenére Erzsébet azt mondja, nincsenek extra elvárásai. „Egyszerűen csak tudni szeretnék róluk. Mindennek örülök. ”

Teljes cikkünket a Nők Lapja Évszakok szeptemberi számában olvashatja el.

Exit mobile version