Láthatár

nlc | 2006. December 01.
A hagyományos turistautazás már nem elégíti ki? Unja az idegenvezetõ hangszórójából áradó sztereotip szövegeket? Szeretne megszabadulni a buszos turistacsoport...

Négy újdonság a világturizmusban






Cápák előnyben

A hagyományos turistautazás már nem elégíti ki? Unja az idegenvezető hangszórójából áradó sztereotip szövegeket? Szeretne megszabadulni a buszos turistacsoport… mindig lemaradó tagjaitól? Bátor olvasóinknak készítettünk összeállítást 2007 legújabb és legmerészebb kalandlehetőségeiről.

Akik érdeklődnek a tengerek állatvilága iránt, mind merészebb kalandokra vágynak. Ma már nem a delfinekkel való versenyúszás vagy a csónakos bálnales az igazi élmény, hanem a cáparandevú.
A nyugat-ausztráliai Perth mellett és a thaiföldi Phuket partjánál egyre többen szállnak vízbe azért, hogy testközelből filmezhessék-fotózhassák az óriás cápákat. A világ legnagyobb cetcápái húszméteresre is megnőnek, de veszélytelenek, mert planktonnal, kisebb halakkal táplálkoznak. Nem úgy a fehér cápák, amelyek bizony szeretnek mindent megkóstolni. Ezért a búvárturisták víz alatti ketrecből figyelhetik meg őket, például a dél-afrikai Durban melletti vizekben. Ausztráliában egyébként a cápákat a combra erősíthető Shark Shield (cápapajzs) nevű elektronikus riasztóval próbálják távol tartani a tengerbe merülők. Az alig félkilós készülék elektromágneses teret kelt a búvár körül, izomgörcsöt okozva a cápának. De a ragadozó azért így is képes akár egy méterre is megközelíteni az embert.

Cikkünk folytatását a Nők Lapja Évszakok magazin december-januári számában olvashatja. Keresse az újságárusoknál!

Exit mobile version