Kismamaként is szépülj, de okosan!

Szigeti Hajni | 2007. Május 23.
Akik kicsit „rásegítenének” a természetes ragyogásra, tanulmányozzák át tanácsainkat, hogy tudják, kismamaként mit szabad és mit tilos a szépségápolásban.

„Mióta várandós vagyok, észrevettem, hogy nem elég a bőrömnek a szokásos hidratálókrémem. Kenem-kenem szorgalmasan, mégis sokkal szárazabb. Mi ennek az oka?”


– A megváltozott hormonális állapot következtében változik a bőrünk is – méghozzá előre kiszámíthatatlan módon – magyarázza dr. Vass Ilona bőrgyógyász. – Van, akinek zsírosból száraz, másoknál szárazból zsíros lesz. Amint konstatáljuk a változást, keressünk másik terméket. Ugyanígy megjósolhatatlan, hogy a pattanásosság, ekcéma vagy pikkelysöröm miként reagál a babavárásra. A változás nagyon hamar kialakulhat, így elképzelhető, hogy az anyuka épp abból figyel fel a várandósságra, hogy romlik vagy javul bőre egészsége.

„Kiskorom óta küzdök az ekcémával. Mióta tudom, hogy kisbabám lesz, nem merem kenni magam a szteroidot is tartalmazó gyógykenőcsömmel. Az ebben lévő összetevők árthatnak a gyereknek?”


– Az orvos által felírt gyógykenőcsökkel nem feltétlenül kell leállni a terhesség idejére – mondja a bőrgyógyász. – Higított formában vagy megfelelő kontroll mellett a legtöbb használható. Amit viszont már a várandósság előtt hónapokkal szükséges befejezni, az a retinoid-kezelés. A pattanásos bőr vagy pikkelysöröm ellen használt, retinolsav-származékokat tartalmazó készítmények magzatkárósító hatásúak lehetnek.







„Az egyik barátnőmnél igen csúnya terhességi csíkok alakultak ki a hasán, a másiknál viszont egy darab striát nem láttam soha, szülés előtt és szülés után sem. Mitől függ, hogy nálam előjönnek-e?”


– Ez elsősorban genetikai adottságoktól függ – válaszol dr. Vass Ilona –, de megelőzésképp tehetünk ellene. A striák a terhességi hormonok és a hirtelen térfogatváltozás hatására létrejövő, bőr alatti kötőszövet-repedések. Elkerülésükhöz fontos, hogy a bőrt ne hagyjuk kiszáradni, rugalmatlanná válni, készítsük fel a tágulásra. Amint nőni kezd a pocak, körkörös mozdulatokkal kenegessük fürdés után (szükség esetén a combokat is). Megteszi egy sima hidratáló testápoló is. Próbáljunk fokozatos hízni, a hirtelen, nagymértékű testsúlyemelkedést kevés bőrtípus bírja. Várandósság alatt és után is mozogjunk, amennyit csak tudunk – ezzel bőrünk javát (is) szolgáljuk. Mivel a kötőszövet típusa örökölhető, ha a családtagoknál már előfordult striaképződés, érdemes még nagyobb gondot fordítani az érintett testrészek ápolására. Ne hanyagoljuk el a mellünket sem! Kenegessük, hordjunk melltartót, mert ha a súlynövekedéstől megnyúlnak a szalagok, azon már sporttal sem tudunk segíteni!





„A tavaszi napsütésben szívesen napoztatnám kicsit az arcom, de félek a májfoltoktól. Jogos?”


– Abszolút! A májfoltok az arcon bárhol, de legtöbbször bajusztájékon jelennek meg, a kismama szervezete által termelt ösztrogén és a nap hatására (persze némi hajlam is szükséges hozzá). Ha a terhesség alatt napra megyünk (például sétálni), magas faktorszámú fényvédővel, indulás előtt fél órával kenjük be az arcunkat mindenképp, a test napoztatását (akárcsak a szoláriumot) pedig kerüljük!

„Milyen kozmetikai kezeléseket kell kerülnöm a várandósság alatt?”


– Nem megengedettek a hason és a combon végzett gépi kezelések, illetve a nem kifejezetten kismamáknak való testmasszírozás – szögezi le a doktornő. – A szokásos arckezeléseket nyugodtan folytathatjuk, főleg, ha megváltozott bőrünk állapota, és mondjuk, jóval több pattanás borítja arcunkat a megszokottnál. Részesítsük előnyben a természetes alapanyagokból készült kozmetikumokat, és a kozmetikusunknak jelezzük, hogy babát várunk! Az arcmasszázs inkább simogató jellegű legyen, ha a mama jól érzi magát a masszírozás alatt, abból közvetve a baba is részesül. Szempillát és szemöldököt festetni továbbra is lehet, bár előfordulhat, hogy allergiás reakció lép fel. A gyantázás sem tilos, de terhesség alatt jobban bevérezhet a bőr, és a bőrpírból májfolt is kialakulhat. Mivel ilyenkor lelassul a szőrnövekedés (kivéve az első hónapok átállása során), talán más epilálási módszer is azonos eredményhez vezethet.

„Hat hónapos terhes vagyok, és hihetetlen dús a hajam, viszont jobban zsírosodik, mint eddig – ez normális?”


– Igen. A hajunk – akárcsak a bőrünk – válhat zsírosabbá, szárazabbá, nehezen kezelhetővé, fénytelenné, töredezetté, de ragyogóbbá is, mint valaha. Sőt, extrém esetekben simából göndör, göndörből sima lesz! Egy biztos, mivel a babavárás alatt folyamatosan növekedési fázisban van, a szokottabbnál jóval dúsabb. Szülés után viszont a hajszálak nyugvó fázisba kerülnek, így tömegesen hullani kezdenek – ha pár hónap után sem javul a hajhullás, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni! Akinek a szervezet hormonális hatása következtében zsírosabbá válik a haja, válasszon kímélőbb sampont a gyakori mosáshoz. A fénytelenségen, töredezettségen fokozott vitamin- és ásványianyag-bevitellel, megfelelő minőségű hajápolási szerek alkalmazásával könnyen úrrá lehetünk. Más kérdés viszont a haj megváltozott biokémiai összetétele, és ennek hatása a festés sikerességét illetően. Tapasztalati megfigyelés, hogy a festés a másállapot során a szokásostól eltérő eredményű, tartósságú, és az elért szín árnyalata sem minden esetben a várt eredményt adja. De a mai modern hajfestékeket nyugodtan használhatjuk továbbra is!

„Mióta terhes vagyok, nem bírom az illatokat magamon – a fokozott izzadás miatt viszont muszáj dezodort használnom, mit javasol, doktornő?”


– A fokozott izzadás a várandósság természetes velejárója, ha rosszul van a parfümillatoktól, váltson illatanyagmentes, és lehetőleg alkoholmentes dezodorra, ezek összehúzzák a pórusokat.







dr. Vass Ilona
„Az anyajegyek változása a babavárás alatt okozhat-e komoly problémát?”


– Sajnos, igen – válaszol dr. Vass Ilona. – Ebben az időszakban új anyajegyek jelenhetnek meg, a meglévők sötétedhetnek, a hason lévők megnyúlhatnak. Annak eldöntése, hogy a változás csak egy „kis pigmentáció” vagy súlyosabb gond, orvos dolga. Keressük fel bőrgyógyászunkat!

„Három hónapos terhes vagyok, és egy ideje azt vettem észre, hogy piros foltok jelennek meg az arcomon, ha alapozót használok – ennek köze van a várandósságomhoz?”


– Az arc sminkelése e kilenc hónap során többnyire nem jelent különösebb problémát. Egyes ritka esetekben viszont fokozott allergiahajlam jelentkezhet: a korábban jól tolerált festékek, púderek, alapozók allergiás jelenségeket válthatnak ki a bőrön. Új termékeket kell keresnünk, esetleg bőrgyógyász bevonásával.







Gubás Gabi
Ő hogyan csinálja?


– Mivel az állapotosságom alatt fokozottan figyeltem a megelőzésre – meséli Gubás Gabi színésznő, aki pár hónapja adott életet kisfiának, Attilának –, minden kellemetlenség elkerült a kilenc hónap során. A párom természetgyógyász, ezért egyértelmű volt, hogy az ő gondjaira bízzuk magunkat. Folyamatosan „felmérte” a vitamin- és ásványianyag-szükségleteinket, és a „hiányokat” azonnal pótolta természetes úton. Már a kezdetektől ittam egy általa összeállított magzatvédő teakeveréket – a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás mellett ennek tulajdonítom, hogy mindössze hét-nyolc kilót híztam, nem vizesedtem, nem ödémásodtam, és végig energikus maradtam, hiszen a nyolcadik hónapig játszottam Kaposváron. Selymesebb lett a hajam, kisimult a bőröm (ami korábban hajlamos volt a szárazságra), tisztábbá vált az arcom – ezt pedig egy vitaminos olajkúrának köszönhettem, amit szintén a párom írt fel. A terhességi csíkok ellen ugyancsak egy olajkeverékkel védekeztem, főleg, hogy növekedési csíkjaim már voltak, ezért aggódtam, hogy az állapotosságom alatt végképp zebrává változom, de a rendszeres olajozás következtében új csík nem jelent meg rajtam. A kolléganőim mind csodálkoztak is: „így is lehet valaki terhes?”





Még több az e heti Nők Lapjából:




• Édes keserves kettes » 
• Gyerekekről gyereknapon »
• Miért akar minden nő gyereket? »
• Túl az Óperencián »
• Nyíltan és örökbe »
• Indián kerestetik »
• Napfényes levesek »
• A bölény most egy lábon áll » 
Exit mobile version