Anyu, ezt a szót hogy kell kiejteni?

nlc | 2007. Június 04.
Nem tudom, hány szülõnek ismerõs ez a kérdés, de biztos vagyok benne, hogy akadnak néhányan, akiknek már feltette a gyereke ezt a kérdést.





Van egy jó barátnőm, aki nem beszél angolul, de a gyermekei az iskolában ügyesen haladnak előre, bár a barátnőm sajnos nem tud nekik segíteni. Ők természetesen, mint a gyerekek általában, föltalálják magukat. Ha ismeretlen szóval találkoznak, kézbe veszik a szótárt, és néhány perc múlva már egy újabb angol szóval gazdagodik a szókincsük. Gyakran okoz problémát azonban, hogy számos esetben különbség van az angol szavak leírt alakja és kiejtése között.

Ekkor kellene odafutni anyuhoz, hogy ezt hogy is kell kiejteni? Mivel nekik erre nincs lehetőségük, alkalmanként engem is fel szoktak hívni telefonon, hogy tudok-e segíteni. Általában tudok, de azért néha nekem is jól jönne egy kis megerősítés, hogy jól mondom-e, amit mondok.






Néhány napja azonban megtaláltam a tökéletes megoldást. Nemcsak magamat, de a barátnőm gyermekeit is meg fogom lepni egy új hangosszótárral, ami már az angol szavak kiejtésében is megbízható segítséget nyújt. Most jelent meg ugyanis az Akadémiai Kiadó Angol–magyar hangosszótára!

Magyarországon egyedülálló módon a kétnyelvű kéziszótárhoz olyan CD-t is kínálnak, amely a szótár teljes anyaga mellett 42 000 szó eredeti brit kiejtését is tartalmazza. A szavak melletti ikonra kattintva az eredeti brit kiejtés számtalanszor meghallgatható. Ezzel már nemcsak tanulni könnyebb, de tudásunkat is ellenőrizhetjük, csiszolhatjuk, mivel a kommunikáció a kiejtésen és a megértésen áll vagy bukik. Nem beszélve arról, hogy a CD lapozgatás nélküli villámgyors szótárazást tesz lehetővé, akadémiai minőségben!

Exit mobile version