Gombócból nem árt meg a sok!

Hulej Emese | 2007. Szeptember 19.
Biztosan van, aki meglepõdik, de elárulom: szilvás gombócot nem csak úgy lehet készíteni, hogy a fagyasztóból elõhalásszuk a zacskót! Aki ezt eddig is tudta, de esetleg még sosem merte kipróbálni, annak segít most Tamás.





A gombóctészta alapja a krumpli, mégpedig az öreg krumpli. Újkrumplival ne nagyon próbálkozzunk!

A tésztaalapanyag másik titka, hogy mindig tegyünk bele valamiféle zsiradékot, séfünk szerint, legjobb ebben az esetben maga a zsír.

Egy kiló krumplihoz elég egyetlen tojást használni.

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, és ügyelünk arra s, hogy a gombócok egyenletes vastagságúak legyenek, nagy eséllyel indulunk a kifőzés szakaszában. Amely szakasz nem tart túl sokáig, csak addig, míg a gombócok feljönnek a víz színére.

Ugyanezen tésztából készül a népszerű nudli, melyet a mákon kívül kakaóporral is megszórhatunk, vagy pirított zsemlemorzsában is meghempergethetünk.

Tamás elárulja, hogy a „Világ Legjobb Étele” címet nála nagymamája egyik remeke nyerte, amely egészen apró, kifőzött gombócokból áll. Ezeket forgatta bele egy behabart pörköltalapba a nagyi, és késztette vele csodálatra az unokáját. Egyszerű és nagyszerű étel.





Burgonyás tészta

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 tojássárgája, 15-20 dkg liszt, 2 ek. zsír vagy olaj, só.

A burgonyát héjában megfőzzük, még forrón meghámozzuk, és burgonyanyomón áttörjük. Belekeverjük a tojássárgákat, sózzuk és annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Rövid ideig pihentetjük.


Barackos gombóc

Hozzávalók: 1 adag burgonyás tészta, 10 sárgabarack (vagy kemény sárgabarack lekvár), cukor, 1 dl olaj, 10 dkg zsemlemorzsa, só.

A tésztát félcentisre nyújtjuk, és 6×6 cm-es kockára vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk egy fél sárgabarackot vagy egy kiskanál lekvárt. (Ha friss barackkal készítjük, kevés cukrot szórjunk rá.) Négy sarkát összefogjuk, és gombócokat formázunk belőle. Forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük. A zsemlemorzsát az olajban barnára pirítjuk, és beleforgatjuk a kifőtt gombócokat.  






További gombócvariációk a Nők Lapja 38 heti szeptember 19-én megjelenő számában!






Még több az e heti Nők Lapjából:





• Tenyér, ha viszket…»
• „Anyu, meleg vagyok!” »
• Goda Krisztina új filmre készül » 
• Gombócból nem árt meg a sok! »
• Boldog öregkor a nyugdíjasok állatoknak »
• „Miért kell mindig pisilnem?” »
• Szántó Dávid megvalósította álmát – Soma írása » 



Exit mobile version