A nõ és az internet

nlc | 2007. Október 03.
2007 az internetezõ nõ éve. És ha nem is így lenne, mindannyian saját bõrünkön érezzük: ha ügyesen használjuk a világhálót, igencsak megkönnyíthetjük mindennapi életünket. Összeállításunkban felsoroljuk, mire és hogyan lehet és érdemes használni az internetet.

Webmail
Mi ez?








A legtöbben az e-mail címüket és postaládájukat az internetszolgáltatójuktól kapják, és egy levelezőprogramon (legtöbbször az Outlookon) keresztül küldik és fogadják leveleiket. Az utóbbi néhány évben gombamód szaporodnak az úgynevezett webmail szolgáltatást nyújtó honlapok. Ezek előnye, hogy egy külön program helyett magát a honlapot hasznájuk levelezésre – itt nézhetjük meg a leveleinket, és itt is írjuk meg őket.
Miért jó?
• Nem vagyunk a saját számítógépünkhöz kötve, ha levelezni akarunk. Bárhol is járunk a világban, ha találunk egy számítógépet internet-hozzáféréssel, meg tudjuk nyitni a postaládánkat.
• Nem kerül pénzbe, mert a szolgáltatók általában ingyen kínálják a webmailes címeket és postafiókokat. Ha webmailen keresztül levelezünk, nem vagyunk internetszolgáltatóhoz sem kötve – így ha esetleg felmondjuk előfizetésünket szolgáltatónknál, majd egy új előfizetést indítunk egy másiknál, nem veszik el a korábbi e-mail címünk, címlistánk, és nem kell az ismerőseinket értesítenünk
a változásról.
• Ha körültekintően választjuk meg webmail-szolgáltatónkat, akkora tárhelyet kapunk, hogy soha többé nem kell törölni a leveleinket.
Évszakok-tipp:
A Nők Lapja Évszakok kedvenc webmail-szolgáltatója a gmail (részletes leírás és használati útmutató a /techno/gmail


 oldalról). A program különlegessége, hogy még egy keresőt is tartalmaz, így a régi, már-már elveszettnek hitt leveleket is pillanatok alatt meg lehet találni! Emlékszünk egy levélre, amelyet tavaly kaptunk Esztertől, és leírta benne, hogy egy koncerten Andrással találkozott? Írjuk be a keresőbe, hogy „Eszter, András, koncert”, és a program előkeresi az e-mailt.









Azonnali üzenetküldő programok – MSN
Mi ez?
Az elmúlt években töretlen népszerűségre tettek szert az azonnali üzenetküldő (instant messenger) programok. E programokkal a billentyűzeten begépelt szövegek azonnal – azaz valós időben – megjelennek bármely, általunk választott ismerős vagy ismeretlen monitorján – feltéve, ha ő is épp a világhálón tartózkodik.
Miért jó?
• Az üzenetek rögvest megjelennek ismerősünk képernyőjén, így könnyen
kezdhetünk virtuális beszélgetésbe.
• Könnyű rátalálni barátainkra, mert a központi kereső megtalálja őket az
e-mail címük alapján.
• A programok kezelőfelületén általában van egy címjegyzék, amely jelzi,
hogy ismerőseink épp a neten tartózkodnak- e, vagy sem.
Évszakok-tipp:
A világ legnépszerűbb azonnali üzenetküldő programja jelenleg az MSN Live Messenger (részletes leírás és használati útmutató a /techno/gmailoldalról). Ha van webkameránk, mikrofonunk és hangszórónk, a programon keresztül akár videotelefonálhatunk – azaz beszélgethetünk, és láthatjuk is
egymást – a barátainkkal.

Folytatás a Nők Lapja Évszakok őszi számában!

Exit mobile version