A bohócot megvédi a kakaó

RKB | 2007. Október 17.
Ritka vendég a nevetés és a boldogság a gyermekkórházakban. Pedig a szakemberek szerint, ha játékkal, jókedvvel elvonják a páciensek figyelmét a betegségrõl gyorsabb a gyógyulás.

Ebben segítenek fehérköpenyes kollégáiknak a bohócdoktorok. Komoly doktorhoz illő öltözet, fehér köpeny és sztetoszkóp helyett színes parókában, kockás nadrágban jár vizitelni Tóth Bence. Pedig a huszonhárom éves fiatalember nem nevezhető kezdő bohócdoktornak, az általa végzett humorkezelések száma alapján már a főorvosi cím is kijárna neki.

– Négy éve vásárokban hajtogattunk lufit bohócruhában, de ez nem igazán elégített ki bennünket. Szerettünk volna többet tenni egy jó cél érdekében, ekkor ugrott be az ötlet: látogassuk meg a pécsi gyermekkórházban fekvő betegeket. A kicsik és a dolgozók is nagyon jól fogadtak bennünket, sőt, a nővérek azt kérték, menjünk be a fertőző osztályra is – emlékszik vissza a Bohócdoktorok első akciójára Tóth Bence, azaz Pajti bohóc. – Amikor kijöttünk a társammal, Jancsó Péterrel, Peti bohóccal, úgy éreztük magunkat, mint egy kifacsart citrom, mégis jó érzéssel töltött el minket, hogy képesek vagyunk a bennünk lévő szeretet és öröm átadására. Ez elég nagy lendületet adott ahhoz, hogy folytassuk a bohócdoktorkodást.







A két bohócnak nincs állandó műsora, mindenhol alkalmazkodnak a helyi körülményekhez, és a betegek igényeihez. Mielőtt elkezdődne a vizit, megkérdezik a nővérektől, melyik kisgyereknek mi a baja, milyen szabályokat kell vele kapcsolatban betartaniuk. Mindenkinek személyre szabott kezelés jár, a fiúkkal például lufikardpárbajt vívnak, a lányokkal énekelnek.

– A fertőző osztály kivételével mindenhol összegyűjtjük a gyerekeket, megismertetjük őket egymással, így, ha mi elmegyünk, akkor egy vidám gyerekközösséget hagyunk magunk után, és nem egymástól elszigetelt ijedt betegeket. Azt, hogy az öröm gyógyít, tapasztalatból tudom: a gyerekek megállítanak az utcán, és boldogan mesélik, mennyivel jobban érezték magukat a látogatásunk után. A nővérkék is azt mondják, hetekre jobbá tudjuk tenni a hangulatot, sőt, már arra is volt példa, hogy az egyik szülő hálából meghívott bennünket sörözni.







– A jelenlét a fontos, hogy szívvel-lélekkel a gyerekekre figyeljünk. Ezért sincs konkrétan betanult műsorunk, a tapasztalatainkra és az intuíciónkra támaszkodunk. A színészkedéstől a táncig, a lufihajtogatástól a zsonglőrködésig sok mindent bevetünk, a lényeg, hogy a gyerekek is érezzék, szeretettel és tiszta szívvel álljunk eléjük. A betegség helyett Szivárványországról beszélünk, ahonnan a bohócok jönnek. Ott mindenki boldog, sok a tánc, a zene, a móka és a lufi. Mi azért érkezünk a kórtermekbe, hogy eltereljük a figyelmet a betegségről. Ennek hála általában már másnap minden kis betegünk visszavárna. Pedig elég kevesen vagyunk, Peti bohóc és jómagam mellett néha az öcsém és a barátaink ugranak be segíteni, de így sem győzzük bejárni valamennyi magyar gyerekosztályt.






Még több az e heti Nők Lapjából:






• Egy baba; két nyelv »
• Az ételek jokere: a fasírt »
• Hollywood – zöldben » 
• Lombikból – ikreket vagy egykét? »
• Segítség, anya lettem! »
• Újrahasznosított textil »
• Pánik nincs, baj van »
• Ónodi Eszter színei »
• Családok a környezettudatos életmódról » 

Exit mobile version