Szomolyán a játszóházban táncolni is lehet

nlc | 2007. December 05.
Mi amolyan gyereknevelõk vagyunk, játékos formában. Szeretnénk, ha nyáron táborba tudnának utazni a gyerekek. - mondja a Szomolyai Cigányokért Szervezet vezetõje.

A szomolyai lakosság egyhatoda cigány, közülük huszonhat család még ma is barlangházban lakik.

– Én is barlangházba születtem. Hatéves voltam, amikor szüleimmel kiköltöztünk onnan. Pontos tudom, milyen kirekesztettnek lenni. Szeretném, ha a mostani gyerekeknek ezzel nem kellene szembenézniük. Sok mindenre meg kell őket tanítani ahhoz, hogy be tudjanak illeszkedni a társadalomba. Mi amolyan gyereknevelők vagyunk, játékos formában – mondja Lázár Györgyné, Irénke a Szomolyai Cigányokért Szervezet programvezetője. Az ő ötlete volt a foglalkoztató, ahol mindennap este hétig várják a gyerekeket.







– Vannak napok, amikor csak hárman jönnek el, van, amikor sokkal többen. A kirándulás az egyik kedvenc program, ilyenkor hoznak magukkal gitárt is, és énekelnek útközben. Sajnos, van olyan gyerek, aki még nem tette ki a lábát a faluból. Szeretném, ha nyáron táborba tudnának utazni. Tavaly megszerveztük, hogy néhány gyerek Egerben nyaraljon egy hetet. Nagyon élvezték.

Lázár György és Irénke a Szomolyai Cigányokért Szervezetet 2005-ben alapította meg, azóta egyre többen dolgoznak velük. Tavaly a gyermekeknek is elkezdtek programokat szervezni: játszóházat, mesedélutánt, felzárkóztató foglalkozást és táncházat is.




Amire szükség lenne:

– Egyhetes táborozás a Balatonnál
– Hinta, csúszda, mászóka, egyéb kültéri játékok
– Pingpongasztal
– Hangszerek


Ezúttal is nagy a zenebona a székházukban, a cigánytáncot gyakorolják a tizennégy év alatti gyerekek. Csupa tűz lesz a tekintetük, ahogy átjárja őket a ritmus. Horváth Rudolf ropja a kör középen, ritka gyorsan jár a lába.

– Én csak a cigánytáncot szeretem, a diszkó a lányoknak való. A koreográfia megtanulása a legjobb. Mi is találhatunk ki figurákat. Az olyan jó szórakozás! Sokat nevetünk, ha egy-egy elem nem sikerül – mondja Rudi, akit tavaly hívtak be a tánccsapatba, mert látták, mennyire tehetséges. Azóta hetente több órát tölt itt. Ő lett az egyik központi ember az ifjúság körében. Most is csak pár percre állt meg, hogy kifújja magát. Társai máris hiányolják, csak úgy zeng a sok „Rudi, gyere vissza!” Amíg a nagyok szaporázzák, a kisebbek kézműves foglalkozásra jönnek. S ha a nagyobbak nem készülnek fellépésre, maguk közé veszik a kicsiket is a táncba.


Ha szeretnél nekik segíteni, szavazzatok rájuk itt!

Exit mobile version