Csillagnaptár – 2008

Izing Klára | 2008. Január 02.
Különleges kalendáriumunkban az év legfontosabb csillagászati és asztrológiai eseményeit vesszük számba. Sõt, azt is eláruljuk, mikor érdemes az éget kémlelnünk…

…asztrológiai és életmódtanácsaink pedig abban segíthetnek, hogyan kerüljük el a nehéz helyzeteket, hogyan döntsünk a lehető legjobban, és hogyan tartsuk magunkat lelkileg és fizikailag is jó formában.

Január – Meteorrajtól fényes az ég

Január 4. péntek: Hullócsillagokban gyönyörködhetünk.

Csillagtipp: Maradjunk fent éjfélig, majd menjünk ki a szabad ég alá, ahol távcső nélkül is megcsodálhatjuk az elvileg percenként hulló, fényes, kékesfehér színű Quadrantida meteorrajt.


Január 6. vasárnap: A Nap és az Uránusz 60, a Vénusz és a Szaturnusz 90 fokos fényszögben kapcsolódik egymáshoz.

Asztrotipp: Az új kapcsolatokban a varázslatos pillanatok, míg a régi ismeretségekben, viszonyokban az elhidegülés lesz a jellemző. Fordítsunk különös figyelmet a pénzügyeinkre, és minden szabályt, főleg az adókkal kapcsolatosakat, tartsuk be!


Január 20. vasárnap: A Vénusz szembekerül a Marssal, a Nap a Vízöntő jegyében folytatja útját, és a két sorsbolygó, a Jupiter és a Szaturnusz a lehető legszerencsésebb fényszögekkel kapcsolódik egymáshoz.

Asztrotipp: A sorsszerű változások, a nagy találkozások ideje. Nincs olyan akadály, amely a becsvágyunkat letörhetné, kibontakoztatható erőnk és optimizmusunk különleges tettekre tesz képessé, és talán még a régóta húzódó betegségből is felgyógyulunk.


Január 22. kedd: Telihold, a Merkúr együtt áll a Neptunusszal, a Vénusz pedig a Plútóval.

Asztrotipp: Történjen velünk bármi, tartózkodjunk a bosszú gondolatától, és ne ígérjük olyat, amiről már most tudjuk, hogy nem fogjuk betartani!

Életmódtipp: Nehezebben jön álom a szemünkre. Lefekvés előtt járjunk egy jót a szabad levegőn, ami jótékony hatással lesz a vérnyomásproblémákra is.

 







Február – Teljes holdfogyatkozás

Február 1. péntek: A Vénusz megközelíti a Jupitert.

Csillagtipp: Az égbolt két legfényesebb bolygója, a Vénusz és a Jupiter átlagban kétévente közelíti meg szorosan egymást. Erre a látványos eseményre most kerül sor, amely szabad szemmel is igen feltűnő lesz. A Vénusz olyan fényesen ragyog, hogy megláthatjuk a hóra vetett árnyékát.

Asztrotipp: Minden, amibe most kezdünk, szerencsés lesz.


Február 7. csütörtök: A Nap, a Merkúr, a Hold együtt áll, a Vénusz támogató kapcsolatban lesz az Uránusszal.

Életmódtipp: Menjünk el szaunázni, és éljük át a tisztulással járó üdítő érzést! Otthon pedig engedjük tele a kádat a szokásosnál melegebb vízzel, tegyünk bele fürdőolajat, tíz-tizenöt percig relaxáljunk a kádban, majd zuhanyozzunk le hideg vízzel!


Február 21. hétfő: Teljes holdfogyatkozás hajnala.

Csillagtipp: Az év első holdfogyatkozása a kora hajnali órában kezdődik, és reggel ér véget. A holdfogyatkozás kezdetén a Hold magasan áll az égbolton, a jó szemű megfigyelők halvány barnás-szürkés homály megjelenését észlelhetik a Hold bal alsó részén. Az árnyék hajnali 1 óra 42 perckor ér a holdkoronghoz, és egy óra tizenöt perc alatt borítja be azt.

Életmódtipp: Számítsunk rá, hogy feszültebbek leszünk az átlagosnál! Masszírozzuk egy-két percig az úgynevezett antistresszpontot, amely a szegycsont fölött, a két mell között négyujjnyi szélességű területen helyezkedik el.





Erősödik a napfolttevékenység

– Nincs élő ember, aki előre jelezni tudná, hogy mikor lesz napkitörés vagy mikor lesz sarki fény – mondja szakértőnk, Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára. – Az azonban biztos, hogy a 2007-es esztendőben a Nap tevékenysége a minimumon volt, nagyon kevés napfoltos napunk volt. Az új esztendőben várhatón a napfoltos napok száma emelkedni fog, ami csillagászati szempontból izgalmas, érdekes, hiszen lesz végre látnivaló a Napon.
Március – Tavaszi napéjegyenlőség

Március 12. szerda: A Vénusz átlép a Halak jegyébe, és a Hold elfedi a Fiastyúk csillagképet.

Csillagtipp: Derült időben fantasztikus látványt nyújt, de aki látcsővel nézelődik, annak lesz igazán nagy élményben része: megfigyelheti, hogyan „nyeli el” a Hold a Fiastyúk csillagait.

Asztrotipp: Határtalan odaadásra leszünk képesek, érzéseink finomak, bátran vágyakozhatunk a kifürkészhetetlen dolgok után.


Március 20. csütörtök: Tavaszi napéjegyenlőség, az asztrológiai újév napja, a Nap Kosba lépésének és Plútó általi támadásának, valamint a közeledő teliholdnak az ideje.

Csillagtipp: A Nap áthalad az égi egyenlítőn, ezt követően hosszabbodnak a nappalok.

Asztrotipp: Tele leszünk életerővel, aktivitással, kezdeményezővé válunk, és mindennél erősebb bennünk a vágy, hogy saját magunk alakítsuk az életünket. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne legyünk kellemetlenül énközpontúak!


Március 23., 24. vasárnap, hétfő: Húsvét, a Merkúr, a Vénusz, az Uránusz együtt áll, és jó fényszöget alkot a Jupiterrel.

Asztrotipp: Most különösen fontos a szabályok és a törvény betartása, a rend és a hagyományok őrzése. Értékeljük nagyra az egyenességet, a becsületességet és a komolyságot!


Április: A Hold elfedi a Kaptár csillagait

Április 13. vasárnap: A Hold elfedi a Kaptár csillaghalmazt, a Nap a Jupiterrel nehéz, a Neptunusszal jó fényszöget alkot.

Csillagtipp: Sokéves szünet előtt még egyszer megfigyelhetjük, lefotózhatjuk azt a szép égi jelenséget, amikor a Hold elfedi a Kaptár csillaghalmazt.

Életmódtipp: Menjünk színházba, múzeumba, hangversenyre, most különleges kulturális élményben lehet részünk!


Árpilis 20. vasárnap: Telihold, amelyet a Szaturnusz és a Plútó jó fényszögei még erőteljesebbé tesznek.

Asztrotipp: A nagy és szenvedélyes szerelmi kapcsolatok ideje jön el. A szervezet regenerációs készsége is erőteljesebb, ezt használjuk ki!


Április 22. kedd: A Mars és az Uránusz jó fényszögekben kapcsolódnak egymáshoz.

Asztrotipp: Az újdonság iránti vágyunk erőteljes, a saját utunkat akarjuk járni, és újabb tapasztalatokat szerezni. Türelmetlenebbek, robbanékonyabbak vagyunk. Utazás során legyünk körültekintőbbek!









Május: Fényesen ragyog a Merkúr

Május 5. hétfő: Újhold a Bikában.

Életmódtipp: Tudományosan bizonyított, hogy az ember a fák és a zöld növényzet látványától jobban érzi magát. Aki kénytelen nélkülözni a természet közelségét, sétáljon ki legalább egy parkba, és vegye körül magát virágokkal, zöld növényekkel.


Május 14. szerda: A Merkúr fényesen ragyog, a Nap és a Neptunusz nehéz fényszöggel kapcsolódik egymáshoz.

Csillagtipp: A Merkúr fénye vetekszik a legfényesebb csillagok – a Capella, a Pollux és a Castor – csillogásával.

Asztrotipp: Felfogóképességünk, logikánk kitűnő. Most remek kapcsolatokat tudunk kialakítani, amelyek később előnyt, hasznot hajtanak.


Május 26. hétfő: A Merkúr és a Neptunusz hátrafelé mozgásba kezd, a Vénusz és a Szaturnusz nehéz fényszögekkel kapcsolódik egymáshoz.

Asztrotipp: Nemcsak mások, hanem a mi felfogásunk is lassúbb lesz, ezért ha nem értünk valamit, akár többször is kérdezzük meg. Ne szorítsuk háttérbe az érzelmi életünket, figyeljünk szeretteinkre!

Élettipp: Figyeljünk az étkezésünkre, és ne párosítsuk például a joghurtot a szénsavas üdítőkkel, mert a szénsavas üdítők foszfortartalma gátolja a joghurtban lévő kalcium beépülését a csontokba.



Június: Két hold árnyéka a Jupiteren

Június 8. vasárnap: A Jupiter korongján két hold árnyéka látszik. A Merkúr, a Vénusz, a Nap együtt áll az Ikrek jegyében, amihez a Mars a legjobb fényszöget veti.

Csillagtipp: A Jupiter holdjai a keringésük során időnként árnyékot vetnek a bolygó felszínére. Általában csak egy hold árnyékát tudjuk elcsípni, de most kettő is megfigyelhető. Budapesten 20 óra 48 perckor kel fel a bolygó, korongján az Europa és a Ganymedes árnyékával.

Életmódtipp: A rendszeresen végzett átmozgató gyakorlatok bizonyítottan növelik a specifikus immunsejtek számát. A futás és az úszás, ha jó légzéstechnikával végezzük, segít a légzőszervi allergiákon is.


Június 20. péntek: A nyári napforduló napja.


Június 21. szombat: A Nap állatövi jegyet vált, a Mars szemben áll a Neptunusszal, a Vénusz és a Szaturnusz harmonikus fényszöget alkot.

Csillagtipp: A Múzeumok Éjszakája az egyik legnépszerűbb országos kulturális esemény, amelynek programjához tartoznak a távcsöves csillagászati bemutatók.

Asztrotipp: Romantikus hangulatban leszünk, nagy hatást gyakorolnak ránk a művészetek, és a naivitásig bízunk másokban.

Életmódtipp: A táplálékunk közé kerüljön be a spárga, amelyről úgy tartják, hogy cinktartalma miatt kiváló afrodiziákum.



Július: Láthatjuk a nyári Tejutat

A Tejút egész évben látható, de a nyári hónapokban a legtüneményesebb. Csendes, derült éjszakán a Tejút szabad szemmel nézve is csodálatos. Szabad szemmel ismerkedjünk a jó esetben horizonttól horizontig hömpölygő Tejúttal!


Július 10. csütörtök: A Merkúr és a Plútó szemben, a Mars és a Szaturnusz együtt áll.

Asztrotipp: Erős feszültségeket okoznak ezek a konstellációk, táplálják a kisebbrendűségi komplexusokat, és olyan kemény harcra késztetnek, amelyre a túlkompenzálás a jellemző. Fontos döntésre kerülhet sor, amely nagy lelki tehertételt jelent, ám ha túl vagyunk rajta, megkönnyebbülünk.


Július 27. vasárnap: A Mars és a Jupiter a legjobb fényszögekben kapcsolódik egymáshoz, a Hold átlép az Ikrek jegyébe.

Asztrotipp: Energia, siker és a szabadság érzésének öröme jellemzi a mostani időt.



Augusztus: Részleges napfogyatkozás

Augusztus 1. péntek: Elő a napfogyatkozáshoz használatos szemüvegekkel!

Csillagtipp: A napfogyatkozás sávja Észak-Kanadából indul, és Kína keleti részén ér véget. Magyarország területéről 20 százaléknyi látható. Budapestről nézve a Hold 9 óra 02 perckor érinti a Nap korongját.


Augusztus 10., 11., 12. szombat, vasárnap, hétfő: A Perszeidák meteorraj most a leglátványosabb.

Csillagtipp: Igaz, hogy a Hold fénye is erős, hiszen 16-án lesz teljesen kerek, de azért érdemes kifeküdni az éjszakába, mert jól megfigyelhető lesz a meteorraj.

Asztrotipp: Aki hullócsillagot lát, az fogalmazza meg egy kívánságát, mert az a népi hagyományok szerint ilyenkor gyorsan teljesül.





Eső előtt izgatottak leszünk

A napfolttevékenységek hatással vannak az emberre. Ilyenkor a Napból jövő nagy energiájú plazmafelhők a környezetünkben is kimutathatók. Hiszen szervezetünk is mágnesesen-elektromosan működik. Ezért például napfoltmaximum idején az emberek úgy viselkednek, mint a hangyák eső előtt. Több a baleset, a katasztrófa, az emberek idegesebbek, könnyebben befolyásolhatók. Nő a földrengések, valamint a bőrrákos megbetegedések száma.
Szeptember: Figyeljük meg Kleopátrát!

Szeptember 4. csütörtök: A Nap és a Szaturnusz együtt áll, és a Jupiterrel a legjobb fényszöget alkotják.

Csillagtipp: A Nap fényözöne miatt a Szaturnusz nem látható.

Asztrotipp: Sorsszerű változások elindítója lesz ez a csillagállás, amely sok ember életében új lehetőséget hoz. Vidámabbak, felszabadultabbak leszünk, bekapcsolódhatunk az élet spontán áramlatába.


Szeptember 14. vasárnap: Kleopátra megfigyelésére alkalmas idő.

Csillagtipp: Vegyük az irányt egy csillagvizsgáló felé, mert teleszkóppal megfigyelhetjük a Kleopátra kisbolygót, amely kutyacsont formájú.


Szeptember 22. hétfő: Őszi napéjegyenlőség, a Merkúr és a Mars együtt áll, a Neptunusz jó fényszöget vet hozzájuk, a Vénusz és a Plútó is harmóniában van egymással.

Asztrotipp: Az elmélyülés ideje a barátságban és a szerelemben. Most olyan embereket választhatunk, akikkel a kapcsolatunk tartós lesz.

Életmódtipp: E napon különösen fontos a testmozgás, sportolás előtt fél órával célszerű 3-5 dl ásványvizet inni.



Október: Az Androméda-köd hónapja

Csillagtipp: Egész hónapban kiváló alkalom kínálkozik a Tejútrendszerhez legközelebbi nagy galaxis, az Androméda-köd megfigyelésére. Amelyet Messier, a francia üstökösvadász úgy jellemzett: fátyolon át látható gyertyaláng.


Október 22. szerda: A Nap és Plútó harmonikus fényszögben áll.

Asztrotipp: E fényszög nagy belső erőt ad, amelynek segítségével nehéz helyzetek megoldása után szinte úgy érezzük, újjászülettünk.


Október 30. csütörtök: Látható a Vesta kisbolygó.

Csillagtipp: A Vesta kisbolygó szemben áll a Nappal, és így láthatjuk.



November: Hullanak a Tauridák

November 1. és 5. között: A Tauridák meteorrajt figyelhetjük meg.

Csillagtipp: A meteordarabok között gyakoriak a tűzgömbök, amelyek fényesebben ragyognak a Vénusznál, ezt a látványt ne hagyjuk ki!


November 13. csütörtök: Telihold, amelyhez csatlakozik a Jupiter, az Uránusz, a Szaturnusz, a Neptunusz és a Mars.

Asztrotipp: Érzékenységünk fokozódik, együttérzésünkkel sokat tudunk segíteni másokon. Elviselhetetlennek tartjuk a rutinmunkát, fogékonyabbak leszünk az illatok iránt. Legyünk óvatosak a gyógyszerfogyasztással!



December: A téli napforduló ideje (december 21.)

December 1. hétfő: A Hold elfedi a Vénuszt.

Csillagtipp: Nem mindennapi élményben lesz részünk, hiszen a két legfényesebb égitest takarja el egymást a koromfekete éjszakában. 17 óra 25 perctől egy órán keresztül követhetjük szabad szemmel, hogyan kebelezi be a Hold a Vénuszt. A látványt drámai szépségét fokozza, hogy a harmadik legfényesebb égitest, a Jupiter az esemény közelében tartózkodik, és fenségesen ragyog.

Asztrotipp: Kötődni akarunk, szeretni tudunk, kellemesek, kedvesek, harmóniát sugárzók vagyunk.


December 27. szombat: Újhold, amikor a Mars és a Plútó együtt áll.

Asztrotipp: A korábban vasakarattal visszaszorított érzelmek, szenvedélyek most a felszínre törnek, és mindent elsöpörnek, ami eddig a beteljesülés útját állta. Közlekedésben fokozott óvatosságra van szükség!

Életmódtipp: A reggeli kávé helyett igyunk egy pohár citromos vizet, amely nemcsak az alvás utáni vízhiányt szünteti meg, hanem méregtelenít, és C-vitaminnal látja el a szervezetet.

Ajánlott irodalom: Meteor csillagászati évkönyv 2008
Ajánlott honlap: www.mcse.hu

Exit mobile version