Parlamentbõl a divatszalonba

Izing Klára, Molnár Gabriella | 2008. Január 02.
Milyenek egy európai parlamenti képviselõ mindennapjai? Amit így messzirõl is sejtünk, életüket a kétlakiság jellemzi: sokat repülnek, hogy itthon is, Brüsszelben is elláthassák munkájukat.

Hogy éli meg mindezt egy nő, különösen a karácsonyi időszakban, amikor szeretnénk még többet együtt lenni a családunkkal? Lévai Katalinnal és Dobolyi Alexandrával úgy döntöttünk, kiveszünk egy szabadnapot, melyet egymással és a szépüléssel töltünk. Olyan sokat törődtünk másokkal, most törődjenek velünk mások: a fodrásznál, a sminkben és a divatszalonban…

Dobolyi Alexandra: Egy hét, kétféle élet





Alexa külügyi szakértő, így aztán még egy átlagos európai parlamenti képviselőnél is többet van úton. Családja életét úgy szervezte, hogy mára már nemcsak férjének, hanem négyéves Zsófi lányának is természetes, hogy a mama csütörtöktől vasárnapig van itthon, a hét többi részét pedig Brüsszelben tölti. Találkoztam vele itt is, ott is, a brüsszeli étteremben próbáltam felfedezni rajta a gyermeküktől sok időt távol töltő fiatal mamák frusztráltságát és bűntudatát – sikertelenül. Alexa kedden – még nyakig a hivatali tennivalókban – arról beszél lelkesen, mi a következő munkája éppen. Itthon pedig, egy héttel később, mint minden más magyar anyuka, óvodába viszi reggel Zsófit. Utána egy budapesti nap kezdődik, ami abban különbözik a többitől, hogy a „kötelességet” ma „kényeztetésnek” hívjuk.

Szó ami szó, kellett egy kis idő, mire sikerült felnőnünk a feladathoz – tessék, nem sikerül megszabadulni a munkazsargontól egy megszépülésről szóló cikkben sem! – és elengedni magunkat. Mindenki a saját habitusa szerint kezdte. Alexa bevállalósan, de aztán egy ideig hátrálva, hárítva annak a lehetőségét (kényszerét?), hogy eltérjünk szokásos rutinjától – már ami az önmagával törődést illeti. Csak akkor éreztem, hogy már otthonosabban mozog ebben a szerepben, amikor értékelő, kritikai megjegyzések helyett már ilyen és hasonló, alkalomhoz illő kifejezéseket is hallottam tőle: „de szép ez a kis piros!” (t.i. ruha) vagy „hú, de gyönyörű cipő!” Bravó, már majdnem sikerült elengednünk a hétköznapokat!

A mai kényeztetést átmenetnek szántuk a munkanapokból az ünnepekbe. Ma magunkról, hajunkról, szemünkről, sminkünkről, ruhánkról volt sokkal több szó, mint paragrafusokról, tárgyalásokról, konfliktusokról. Ha pedig a ruhapróbától és a fotózástól fáradtan leültünk egy kicsit, elővettük a gyerekek fényképét, vagy a karácsonyi ajándékokról beszéltünk. Mire cikkünk megjelenik, már nem lőjük le a meglepetést, így nyugodtan elmondhatjuk: Alexa idei ajándéka férjének a tavaly vett antik ülőgarnitúra felújítása lesz. Reméli, örömet szerez majd vele, hiszen mindketten szeretik a szép régi bútorokat. De van mentőötlete is: a hollóházi étkészlet, amelynek ő örül elsősorban, de szívesen átengedi férjének is ezt az ajándékot. Egy kisgyerekes családban persze az ünnepnapok is a kicsiről szólnak: Zsófi nagyszülei, nagynénjei és unokatestvérei között ünnepel, anyukája pedig rajztáblakészletet vesz neki – szülei remélik, hogy a kis művész végre majd ezen a terepen teljesíti ki magát, és nem a lakás falain. Alexa rendszeresen főz, ha itthon van. Karácsonykor náluk vadas a menü, de idén apósa kedvéért bécsi szelet is lesz.


Lévai Katalin: A sokoldalúság dicsérete





Katalin az esélyegyenlőség témáiban mozog a legotthonosabban, de Brüsszelben jelenleg a szerzői jogokkal foglalkozó bizottságban is dolgozik. Olvasóink ismerhetik még a Nők Lapjában rendszeresen megjelenő írásaiból, melyekben európai kitekintéssel szemléli mindazon ügyeket, melyek a „mi bőrünkre mennek”. Blogja hetente újul a Nők Lapja Cafén, év végén pedig megjelent legújabb, immár harmadik regénye, a Vörös szőnyeg.

Ahogy beszélgetünk, kiderül számomra, hogy két dolgot élvez igazán: az egyik, ha teljes erőbedobással dolgozik, a másik, ha szívvel-lélekkel valami egészen mást csinál. Ez lehet vásárlás, főzés a nagycsaládnak, vagy unokázás: nehéz elhinni, de Kati már ötvenévesen, nőisége teljében nagymama, úgyhogy még a kisgyerekezés élvezetében is része lehet.

Kicsit meglepődtünk kolléganőmmel, Szekeres Mónikával, amikor Brüsszelben járva a karácsonyi bevásárlás lehetőségeiről érdeklődtünk Katitól, és ő így reagált: „Jaj de jó, ma talán ötkor el tudok jönni az irodából, mondjátok meg, hová menjünk, annyi mindent kellene vennem a családnak!” Így aztán egynapos „brüsszeliként” segítettünk felfedezni a néhány éve itt lakó képviselőnek néhány testhez álló boltot. Reméljük, fiatalasszony lánya örül majd a „kis fekete” ruhának, mely szerencsés beszerzéseink egyike volt!

Új könyve miatt Kati a szokásosnál is többször szerepel mostanában a médiában, és szerettük volna, ha ez a nap kicsit meghittebben beszélgetős – persze nem letagadva, hogy „kifelé beszélünk”, olvasóinknak szólunk magunkról –, csak most másként.

Katinak különleges képessége van arra, hogy minden új helyzetben feltalálja magát, és kényelmesen elhelyezkedjen benne. Érdemes példát venni arról, hogy próbálja a jót keresni – ne tagadjuk, egy magunkkal foglalkozó napnak is vannak fárasztó pillanatai! –, ő ezeket is igyekezett valami új, pozitív tartalommal kitölteni. Kíváncsi és mindig tervező, építkező ember.

Kati számára ruhája, frizurája, sminkje is egy-egy lehetőség az önkifejezésre – ahogy könyvei is. Aki, mint ő, nagy ügyeket akar szolgálni, nemigen tehetné hathatósabban, mint itt, egy nemzetközi testületben, de nem megvetendők azok a plusz női eszközeink sem, melyeket szintén csatarendbe állíthatunk. Meggyőző, elmélyült munkákat férfi és női képviselőinktől is elvárhatunk, de néha egy színes ruha is csodát tehet: életet csempész a beton- és üvegtengerbe, olyan ragyogást, amilyenre a legelmélyültebb beadvány sem képes. És figyelmeztet: nem akták, emberek vagyunk!

Katit az előző héten egyhetes lázas influenza intette: ellenálló képessége kicsit kimerült. Megfogadta, hogy a parlamenti szünetben most pihenni fog: színházba, koncertre járnak majd férjével – Kati a főzést is a pihenéshez sorolja. Legalább tíz családtagnak fogja ő főzni a – már most ünnepi díszben álló – lakásban a karácsonyi vacsorát.



A frizura

Alexandra:

Hajszín: Natúrbarna hajszínét – amelybe néhány ősz szál is vegyült – a fodrász hajfényesítő samponnal mosta meg. Nagyon érdekes, hogy Alexandra horoszkópjában kiemelt pozícióban van a Denebola nevű állócsillag, és ez általában a korai őszülést, és az ősz szálakhoz, a natúr hajszínhez való ragaszkodást is hozza…







Vágás: Kleopátra-fazon, megmutatja az arc karakterét, és a Mérleg jegyében születettek arcán a mosoly „gödröcskéket”.

Kerülje: A tépett tincseket, a haj középen választását, és a hosszúra hagyott frufrut, valamint a loknis frizurát.



Katalin:

Hajszín: A fodrász a sárgásszőke árnyalat helyett hagymahéj vöröset álmodott meg, amely sokkal jobban illik Katalin természetese, rózsaszínes bőréhez.

Vágás: Az egyforma hosszúságú hajat megritkította, a fejtetőn rövidebbre vágta, ami vidámabbá, bohókásabbá tette a megjelenést.







Kerülje: Az összefogott hajat, az egyforma hosszúságú vágást, a túlságosan rövid frufrut.



Smink






Katalin sminkje:

Estée Lauder

Alapozó: Equlaizer 04 make-up. Szemhéjpúder: mono eyeshadows 10, 16, 53. Szempillaspirál: Magna Scopic Spirál 01. Szájkontúr: 08 Spice. Rúzs: Pure Color Beige Lipstick 112. Pirosító: Toffee Blush 518


Alexandra sminkje

Estée Lauder

Alapozó: 04 Equlaizer make-up. Szemhéjpúder: Duo eyeshadow Signature Black Moon M8. Szempillaspirál: Magna Scopic 01. Pirosító: Rosette Blush 212. Szákontúr: 05 Ande automatic pencil 05. Rúzs: Pure Color Black Wine 103




Alexandra





A Mérleg-Nap sminkje

Hideg a szemen, melegbordó a szájon

– Olyan alapozóra van szükség, mely a szép bőrnek csak a természetes hatását emeli ki.

– A szemhéjra hideg tónusok (fehér, sötétszürke árnyalatok) kerülnek, a pillákat dúsító spirállal festettük át.

– A pirosító is hűvösebb, rózsaszínesebb árnyalatú.

– A tökéletes vonalú és nagyságú szájra intenzív bordóspiros, erősen krémes hatású rúzs került.

A Mérleg színskálája: Méregzöld, jádezöld, melegbarna, fekete, sárga, a kék valamennyi árnyalata, arany, pink, bordó.

A Mérleg alapelve: Inkább legyek giccses, mint átlagos!

Öltözködés: Órákig válogatok, de tökéletes leszek.

Smink: Kombináljuk a trendit a konzervatívval.


Katalin





Az Ikrek-Nap sminkje


– Az alapozó vegyes, rózsaszínes tónusú bőrre készült, amely megakadályozza a bőr napközben átcsillogását, és tökéletes fedést nyújt.

– A szemhéjra barna, arany, törtfehér, mályváslila szemhéjpúder került, amely kiemeli a szem csodálatosan szép zöld íriszét.

– A pirosító terrakotta árnyalatú, amely a haj- és a bőrszínnel harmonizál.

– Az ajak vonalát kontúrceruzával húztuk meg, és természetes barnás csillogó szájfényt használtunk.

Az Ikrek színskálája: lazacrózsaszín, teveszőr szín, tejcsokoládé, khakizöld, banánzöld.

Az Ikrek alapelve: Legyünk bátrak és színesek!

Öltözködés: Ne töltsünk órákat a tükör előtt!

Smink: Egyedi legyek és szuper divatos!







Náray Tamás, a Vízöntő jegyének szülötte:

Elképzelései a világról nem irreálisak, csak jobbító szándék vezérli, emiatt illethetik őt „rebellis” jelzővel. Rendkívül kreatív személyiség, mindig újabb és újabb ötletekkel javítja, módosítja, korszerűsíti a korábbiakat, s ezen adottsága miatt például trendek meghatározójává is válik. Élete telis-tele van változásokkal, briliáns ötletekkel, személyiségéből nem hiányzik az a meggyőződés, hogy ő már előre látja a dolgok végét, ezért szeretné, ha nem vitatkoznának vele, mert úgy gondolja, a vita csak arra jó, hogy késleltesse a kivitelezést és a sikert.  

Alexandra, a Mérleg jegyének szülötte





Alexandra horoszkópja nagyon izgalmas, az asztrológus számára igazi csemege! Nemcsak a rengeteg bolygóegyüttállás, hanem a Denebola állócsillag kiemelt helyzete teszi a képletet, pontosabban a személyiséget különlegessé. Ez egyben arra is utalás, hogy Alexandra nyílt, humoros, optimista ember, aki élvezni tudja az életet, a tolerancia nagymestere, segítségére siet a bajba jutottaknak, és bizalommal fordul mindenki felé. Ez az állócsillag viszont arra figyelmezteti, hogy a bizalom osztogatása terén van még mit tanulnia. Ugyanis a Denebola sok veszteséget hoz, mégpedig olyan emberek részéről, akikben bízik, akiknek segít, akikért talán még a kezét is tűzbe tenné. Éppen ők azok, akik a sajnálatára apellálnak, majd miután megkapták, amit akartak, jobb esetben csak csalódást, rosszabb esetben kárt is okozhatnak.


Katalin, az Ikrek jegyének szülötte

Katalin születési pillanatában a Nap a legmagasabb ponton állt, ez a Nap ragyogja be az egész horoszkópját és az egyéniségét. Számára az életnek nincs olyan problémája, amelyet az emberi értelemmel meg nem oldhatnánk. Ezért számára az egyetlen mérce, a logikus gondolkodás, mert a gondolkodással minden nagy összefüggés felismerhető. Jellegzetesség a sokoldalúsága, a szabadságát még a szabályok kötöttségével szemben is igyekszik megőrizni. Nagy tehetsége van az íráshoz, a művészetekhez, rendkívül jól kommunikál, gyorsan és ügyesen köt kapcsolatokat, igazi társasági ember, aki ki nem állhatja a pitiáner ügyekkel foglalkozást, a fontoskodást, és azokat, akik bolhából elefántot csinálnak.








A kapcsolat

Alexandra és Katalin horoszkópjai között nincs semmi hasonlóság, mégis tökéletesen megértik egymást. Mindez talán a Merkúrjaiknak köszönhető, hiszen mindkettőjüknek, amikor megszülettek, kozmikusan a lehető legjobb helyzetben állt a kommunikációt, a kapcsolatteremtést és az észbeli képességet jelölő égitest. Ez a két horoszkópban a lehető legjobb fényszögekkel kapcsolódik egymáshoz, ami mutatja, hogy sok mindenben egyetértenek, azonos nézetet vallanak, és akár hosszú órákat is tudnak egymással beszélni.


A divattervező tanácsai

Náray Tamás szerette volna minden idejét velünk tölteni, de éppen a fotózás napján volt a Csillag születik című tehetségkutató műsor döntőjének felvétele, ezért fájó szívvel előbb vett búcsút tőlünk, mint ahogy a fotózás véget ért. De ő választotta ki a ruháinkat, és adott divattanácsokat:

– Alexandra kedveli a natúr megjelenést, de én szeretném ennek az ellenpólusát felvillantani. Meg akarom mutatni, hogy a természetes külsejéhez mennyire jól illenek a túlzó formai megoldások, és az erős színek, mint amilyen a csillogó vörösréz a stíriai türkizzel. Helyében elfelejteném a szürkét, a drappot.

Katalin feltűnő jelenség, ez az oka annak, hogy jól viseli a feltűnő ruhadarabokat. Rajta nem a ruha lesz feltűnő, mert az egyéniség nem engedi, hogy a ruhák „leöltözzék”. Őt veszik észre, és nem a ruhát. Neki érdekes módon az erős színek mellett a pasztellárnyalatok is remekül állnak.

FOTÓ: RÓZSA ERIKA. SMINK: ESTÉE LAUDER – SCHLOVICSKÓ KATALIN. FODRÁSZ: RODER ANDOR, FIGARODER SZALON (1075 BP. SÍP U. 6. TEL.: 06-1-352-0595). DIVATTANÁCSADÓ: NÁRAY TAMÁS. RUHÁK, CIPŐK ÉS KIEGÉSZÍTŐK: Náray Tamás Boutique (1055 Budapest Károlyi M. u. 12., www.naraytamas.hu

A rovatban két főszereplője az Estée Lauder jóvoltából megkapta a hozzá illő sminkkészletet egyenként 80 ezer forint értékben.

Exit mobile version