Füstölt finomságok

Hulej Emese | 2008. Január 30.
Mondjanak bármit a diéta-guruk, olyan évszakban, amikor az ember "emberes" ételekre vágyik. Ráér nyáron salátaleveleken rágódni, addig, ha mértékkel is, éljen nyugodtan a füstölt húsok kínálta élvezetekkel!

Itt van mindjárt a marhanyelv, amely a belsőségek között ínyencségnek számít. Elkészítésekor ne feledjük el, hogy óvatosan bánjunk a sóval, hiszen a füstölt nyelv eleve sósabb, és körülbelül másfél órás főzési időt számítsunk – kuktában! Séfünk, Tamás ezúttal zöldmártással kínálja, melyet tejszínnel szelídített meg.

A füstölt csülök már nem is csupán gasztronómiai, de kultúrtörténeti fejezetet is képez, olyan sokan és olyan sokféleképpen készítették már el. Ízletes sörrel, „tepsisen”, bablevesben főzve vagy pékné módra.

Jó volna, ha a csombor újra elfoglalná helyét a gyakran használt fűszerek között. Erdélyben a mai napig az egyik legkedveltebb fűszernövény. Leginkább a borssal rokonítható, de a csípősség mellett sokak szerint kellemesebb az aromája. Nem szabad belőle túl sokat használni, mert rendkívül intenzív, viszont gyerekek ételéhez is adhatjuk. Fontos tudni, hogy ha hüvelyesekhez használjuk, csökkenti azok puffasztó hatását. A gyógyászatban is ismert görcsoldó és étvágygerjesztő hatása miatt. (Borsfű, borsikafű néven is kereshetik.) A Tamás által készített fogás – Füstölt csülök csomboros savanyú káposztával – egytálétel, vendéglátóknak is ajánlható.

Jó „füstölgést” kívánunk!

Füstölt marhanyelv zöldmártással

Hozzávalók: 60 dkg füstölt marhanyelv, 2 sárgarépa, babérlevél, 2 gerezd fokhagyma; a mártáshoz: fél cs. metélőhagyma, fél cs. kapor, fél cs. petrezselyem, 1 szál bazsalikom, 1 ek. fehérborecet, fél dl olaj.

A füstölt marhanyelvet a fűszerekkel ízesített hideg vízben feltesszük főni, lassú lobogó vízben puhára főzzük. A fűszereket az ecettel együtt botmixerrel vagy turmixban pürésítjük, majd lassan hozzákeverjük az olajat is. Ezzel a zöldmártással kínáljuk a hideg felszeletelt füstölt marhanyelvet.

További két “emberes”, füstölt husis receptet (Füstölt tarja céklás tormával, Füstölt csülök csomboros savanyú káposztával) olvashattok a Nők Lapja január 30-án megjelenő, ötös számában.

Még több az e heti Nők Lapjából:

Kovács Ági küönös élete »
Szauna, a tél forró örörme »
Női naplók a világhálón »
Beszélgetések Borsóval »
D. Tóth Kriszta: Két éve már…»
Kreatív fegyencek »
Exit mobile version