A krumplitól a burgonyáig

Hulej Emese | 2008. Február 26.
De legalább nem árulunk zsákbamacskát! Mielőtt lecsaphatnánk az újkrumplira, ideje elhasználni a régi készleteket, és ha elolvassák Tamás ajánlatait, ez senkinek sem fog nehezére esni.

Az ember azt hinné, rakott krumpliban már nem lehet újat hozni. És mégis! A szokásos tejfölös-tojásos-kolbászos téli finomságnál ugyan kevés jobb étel van, de azért erről a bizonyos juhtúrós-szalonnás változatról nem nehéz belátni, milyen finom lehet. (Idézzük csak fel a sztrapacska ízvilágát…!) Ráadásul itt a krumplit megfőzni sem kell, csak nagyon vékonyra vágni és ügyelni arra, hogy jó lassan süljön, hiszen akkor tudja magába szívni a tejszínt.

Valójában réteslapból is már nagyon sok mindent állíthattunk elő. Emlékeznek még Tamás csokoládés rétesére, vagy két évvel ezelőtt? Aki elkészítette, az úgysem felejti, már csak azért sem, mert azóta biztosan számtalanszor ismétlésre kötelezte a család vagy a baráti kör. Nos, ez a burgonyás rétes tökéletes vendégváró finomság, és az itt felsorolt hozzávalókon kívül rejthetünk a réteslapok közé póréhagymát vagy szalonnát is akár.

A krumplileves pedig – „legyen krumplileves…”, folytathatnánk, de most nem retrókonyhában utazunk. A kolbásszal, zellerrel, tejföllel elkészített leves gazdag és laktató étel, érdemes kipróbálni.

Burgonyaleves kolbásszal

Hozzávalók: 1 szál száraz kolbász, 1 kisebb fej hagyma, fél kg burgonya, 1 cs. zellerzöld, 2 dl tejföl.

A kolbászt felkarikázzuk, a hagymát finomra vágjuk. A kettőt együtt lábasba tesszük, és 4-5 percig pirítjuk. Ekkor ráöntünk 2 l vizet vagy csirkehúslevest (leveskockából is jó). Felforraljuk, ízesítjük sóval, és beletesszük az apró kockákra vágott tisztított burgonyát. Miután majdnem megpuhult, de még nem főtt szét a krumpli, hozzákeverjük a 2 dl levessel elkevert tejfölt. Pár perc forralás után lehúzzuk a tűzről, és ekkor adjuk hozzá a finomra vágott zellerzöldet.

További kettő finom burgonya-receptet (Burgonyás rétes, Juhtúrós-szalonnás rakott burgonya) olvashattok a Nők Lapja február 27-én megjelenő, kilences számában.

Még több az e heti Nők Lapjából:

D. Tóth Kriszta: Haditudósítás »
Sikk lett vetkőzni a hírességek körében? »
Büszke vagyok magamra! »
Nők Lapja-vita: anyával, bölcsiben, bébiszitterrel? »
A fiatalok házasodni vágynak… »
Szulák Andrea: Mindennek eljön az ideje »

 

Exit mobile version