Piskótatésztát készen is vásárolhatunk, de elkészítése annyira egyszerű, hogy érdemes azt a kis időt rászánni. Ha csak lehet, igyekezzünk megkímélni magunkat az adalékanyagoktól, és megajándékozni igazi, tartalmas, házias ízekkel. Tamás a három édesség közül kettőhöz ugyanazt a tésztát használta, és a harmadik esetében is csak a kakaó az a bizonyos plusz.
A málnás-tejszínhabos rolád leírását lehet, hogy többen elteszik nyárra, de el ne feledkezzenek róla! És azt is véssék az eszükbe, hogy epret, darabolt meggyet, szedret is használhatnak a málnán kívül! A fixáló fontos adalék, mert attól lesz a hab még keményebb, erre pedig szükség van, hogy ki ne folyjon a tésztából.
A kókuszos tekercsben is a keményre vert tejszínhab jelenti a lazítást, csakúgy, mint a nutellás, mogyorós változatúban.
Legalább egy óra hűtés kell a tekercseknek, de természetesen ennél tovább is maradhatnak a hűtőben. Bár erre semmi esély sincs…
Málnás-tejszínes
Hozzávalók: 5 dl tejszín, 2 dkg habfixáló, 4 dkg kristálycukor, 1 dkg vaníliás cukor, 30 dkg friss vagy fagyasztott málna, 1 narancs lereszelt héja, 1 cl narancslikőr (vagy triple sec, esetleg aroma). A tejszínből a habfixáló, valamint a cukor hozzáadásával kemény habot verünk. Keveset – kb. 4 evőkanálnyit – félreteszünk a piskóta külső kenéséhez. Ízesítjük a narancslikőrrel, a narancs héjával, valamint a vaníliás cukorral. Belekeverjük a friss vagy a fagyasztott málnát, és egyből elsimítjuk a piskótán a habot. Óvatosan feltekerjük, a külsejét vékonyan megkenjük a félretett habbal, és 5-6 órára hűtőbe tesszük. Vastag szeletekre vágva kínáljuk.
|
További két ínycsiklandozó Tamás-piskótát (Csokoládés-mogyorós illetve Kókuszos-kakaós) találsz a Nők Lapja május 14-én megjelenő, 20. számában!
Még több az e heti Nők Lapjából: • Soma Mamagésa – ízig vérig igazi nő » • D. Tóth Kriszta: Mama, aiiikeee! » • A múlt divatja nem ment ki… a divatból » • Szex, szex és szex… az őrületig » • Ki vigyáz a babára, ha nincs bölcsőde? » • Nők Lapja Családi Hétvége 2008 – programok » |