Az elpazarolt Hajós András

Zoli | 2009. Április 23.
Mióta a Comedy Central elkezdte Hajós régi műsorait újra bemutatni, rájöttem: nagyon hiányzik a képernyőről.

Az első nagy rácsodálkozás annak idején a Magánszám volt, az első valóban vicces „nem Fábry” esti show, ahol már jól látszott, hogy mitől több ez a fazon, mint egy Bagi–Nacsa vagy Sas Józsi. Szubjektív dolog, de nekem eleve szimpatikusabb az elsőként mindig saját magát gúnyoló slemil, illetve a tartását nem a hangerőből vagy az alpáriságból nyerő elegancia. Hajós pedig pont ezt csinálta, és nagyon kreatívan: mert abból, ugye, sokkal nagyobb dolog (na jó, túlzok egyet: irodalmibb) bármi vicceset kihozni, hogy például hogyan szoktam részegen fogat mosni, mint egy olyan csinált helyzetből, hogy egy rózsaszín Cadillac és egy alternatív művész társaságában átkocsizom Amerikán.

 

Új hangnem

A másik fontos pillér a zene volt. Hajós vitán felül tehetséges zenész, énekes, szövegíró – az pedig, amit és ahogy a műsoraiban improvizált, már rég túlmutatott a nálunk megszokott műfaji kereteken. Szerencsésebb országokban Sarah Silverman, nálunk az Irigy Hónaljmirigy meg a Defekt duó vicceskedik gitárral.

Akkoriban azonban aktívan koncertezett az Emil.RuleZ!, és hamar jótékonyan összecsúszott  a két szerep: stand-up a koncerten a számok között, és szórakoztató, komolytalan jazz a műsorban a duma közben. És ha már zene: míg a hasonló profilú műsorokban általában igyekeztek nagymama-kompatibilis zenei produkciókat bemutatni, azaz Charlie-tól a New York, New York meg Szulák Andreától valami szép dal, addig Hajós műsoraiban deklaráltan egy másfajta zenei világ uralkodott. Olyan zenekarokat hívott meg, amelyek nem szoktak tévében szerepelni, nem playbackelnek a Nap-keltében, nem sorsolják ki a legújabb lemezüket az SMS-ben válaszolós műsorokban, ellenben a fiatalok szeretik őket, járnak a koncertjeikre, valódi zenét játszanak. Nem is emlékszem másik olyan műsorra, ahol akkoriban fellépett volna például a szép emlékű Amorf Ördögök.

Imádtam – és meggyőződésem, hogy a TV2 a Magánszám bedöntésével még nagyobb hibát követett el, mint mikor a közelmúltban a Beugrót hagyta oda a közszolgálati tévének, és lett az ott kultikus, egy nagyon fontos célcsoport által rajongott műsorrá. Ha kitartottak volna, akkor ma épp ezt a két műsort lehetne ráereszteni az indulása óta egyeduralkodó Fábryra…

 

A Hivatalos néző összes tévékritikáját összegyűjtöttük. Itt olvashatod a korábbiakat! 
http://hivatalosnezo.blog.nlcafe.hu/

Megbukott jó műsorok, sikeres rosszak

A Viasat3 is pontosan látta, hogy van kraft egy Hajós-féle műsorban, de rossz koncepcióval, rossz ütemezéssel elindítva, egy kialakulatlan struktúrában a kis csatorna nem tudta kiböjtölni, míg önjáróvá lesz a Késő este Hajós Andrással. A foci, az rögtön behozza a nézőt, Hajósnál viszont hosszabb távon kellett volna építkezni – és nyilván nem a ritmustalan heti három adás a jó megoldás.

Aztán meg jött a nagy hiba, majd a tutista félmegoldás: előbbi a Benne leszek a tévében című borzalmat jelöli, oké, a korábbi műsorok miatti adósságok, a kilátástalanság, meg egy „rendes” műsor ígérete, az kényszerítően hat… az utóbbi pedig a Heti Hetes. Meggyőződésem, hogy Hajós nagyon jót tett a Heti Hetesnek, de a Heti Hetes nagyon rosszat tett Hajósnak. Míg a műsor egy időszakában Alföldivel a vállukon vitték a megfáradt struktúrát, közben bele is tört, belekompromittálódott a dologba. Ha patetikus akarnék lenni, azt is mondhatnám: elpazarolták a fickót. Ha meg tényszerű, akkor azt kell megállapítanom, hogy sajnos jó nyolc-tíz évvel korábban jött, mint kellett volna.

Ma már nyerne

Hiszen gondoljunk bele! A Beugrót épp a rajongók, a „civilek” által is elérhető-alakítható nyilvánosság mentette meg! Aláírást gyűjtöttek, külön Facebook-oldalt és online petíciót indítottak, elérték a legszélesebb nyilvánosságot. De akkor, a Magánszám idején még nem működtek blogok, ahol megírhatták volna, sőt az internet is jóval hézagosabb-kezdetlegesebb volt, nem is a mai, alternatív, modern Petőfi rádió szólt, nem volt magyar Music Television, épp csak akkor dugta ki a fejét a mára mainstreambe érő magyar dumaszínház, nem volt Comedy Central… nem volt mire rátámasztani az egészet. Ha ma indulna, zászlóshajó lehetne – de a történtek után nagyon is megértem, hogy visszament a bizniszbe, pénzt keresni, és csak a Heti Hetesbe lógatja be néha a csalit.

Mindenesetre mindazoknak, akik nem tudják, miért kesergek itt, azt javaslom, sürgősen kapcsoljanak a Comedy Centralra, és nézzék újra a régi adásokat. Jobb híján.

 

Exit mobile version