Víz prédikálásáról és borivásról szó sincs! Tamás ugyanis minden tavasszal öthetes vesetisztító spárgakúrát tart, vagyis ebben az időszakban minden nap legalább fél kiló spárgát elfogyaszt! Azt mondja, csak tessék utánozni nyugodtan. Továbbá azt is mondja, hogy a világon a legjobb a magyar spárga, aki igazán jót akar, ilyet vegyen. Ő például egy kiskőrösi barátjától szerzi be a maga és konyhája spárgaszükségletét, az illető még a disszertációját is a karcsú zöldségből írta, tehát igazi szakértő.
Nem meglepő, hogy a legjobb a friss spárga, a roppanás hangja az, ami a vásárlót ezen a téren eligazítja. Ha azonban ezt a friss spárgát nem akarjuk azonnal felhasználni, akkor vizes ruhával letakarva tegyük a hűtőszekrénybe.
Spárgából az égvilágon minden készíthető, nemcsak levesként és köretként, de még desszertként is fogyaszthatjuk. Ám minden ellenkező híreszteléssel szemben, igenis fontos, hogy letisztítsuk. Mégpedig az alsó részét, azt, amelyik a gyökérhez közelebb esik.
Jó étvágyat kívánunk!
Szalonnás-sajtos zöldspárga (50 perc) Hozzávalók: 1 kg zöldspárga, 25 dkg kolozsvári szalonna vagy zsírosabb füstölt sonka, 5 dkg parmezán sajt, fél dl balzsamecet, fekete bors, 0,3 dl olívaolaj. A zöldspárgát szárvégénél vékonyan meghámozzuk és megmossuk. A szalonnát kockára vágjuk és kipirítjuk. Serpenyőben olívaolajat melegítünk, és a szárazra törölt zöldspárgákat lassan átpirítjuk. Hozzáadjuk a szalonnát, meglocsoljuk balzsamecettel és ízesítjük frissen őrölt fekete borssal. Tálra szedjük, és parmezán sajtot forgácsolunk rá. |
További két ízletes spárgás receptet (Tárkonyos fehérspárga, Fehérspárgás-lazacos fusilli (csavart tészta durumlisztből)) találhatsz a Nők Lapja május 13-án megjelenő, 20. számában!
Még több az e heti Nők Lapjából:
• A Beugró kulisszatitkai » |
Fizess elő most a Nők Lapjára! »