A fagylalt házi elkészítésének egyik kelléke lehet a fagylaltgép, amely minden bevásárlóközpontban vagy műszaki üzletben kapható, mi a Tchibótól szereztük be. Általában 0,7 – 1,5 literes a tartályuk ezeknek a gépeknek, ami azért nagyon fontos adat, mert a tartályokat 24 órára be kell tenni a mélyhűtőbe. Az átlagos hűtőszekrények mélyhűtője pedig ennél kisebb, vagy, ha be is fér a tartály, minden egyebet ki kellene vennünk. Könnyebb a helyzet ott, ahol hűtőláda van, de akkor még a lecsószezon előtt tobzódjunk a fagyiban, vagyis addig, amíg befér a tartály…
Tamás receptjei egyértelműen azt bizonyítják, hogy a házi fagylalt lényege éppen a saját ízlésre igazítás. Úgy édesíthetjük, olyan ízekben készíthetjük a fagyit, amilyenben csak akarjuk. Így a cukorbetegekre vagy a diétázókra is tudunk gondolni.
Egyébként meg szinte minden lefagyasztható a fagyira emlékeztető édességre: turmix, a gyümölcsök kicsit pépesített húsa, jeges teák (töményebbre készítve). Kisebb gyerekek kedvéért az áruházakban készen kapható jégkrémformát is vehetünk, olyat, amikből pálcika is lóg ki. De tehetjük a nyersanyagot jégkockatartóba, egészen kicsiknek ez az ideális méret.
A klasszikus, otthon főzött tejes alapú fagylaltokat kis tálkákba vagy egy nagyobba téve a mélyhűtőben is megfagyaszthatjuk, de akkor időnként (óránként) meg kell keverni, vagy habverővel átdolgozni kicsit (nagyon…).
Jó hűsölést kívánunk!
Alap tejszínfagylalt (30 perc+3 óra hűtés+fagylaltgépes készítés) Hozzávalók: 250 ml tej, 250 ml tejszín, 3 tojássárgája, 10 dkg cukor. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. A tejet a tejszínnel együtt felforraljuk. Ezután a forró tejszínes tejhez hozzáöntjük a tojásos krémet, és habverővel simára keverjük. Ekkor visszahúzzuk a tűzre, és állandó kevergetés mellett, kis lángon megvárjuk, míg elkezd forrni. Átöntjük egy tálba, és ha már nem meleg, betesszük a hűtőbe, ahol legalább három órán át hűtjük. Végül hidegen – vagy egyes esetekben még melegen – hozzákeverjük az ízesítőket, és fagylaltgépben elkészítjük. Jó tudni Mindig találunk leírást a fagylaltgépekben, de általában a tartályát 24 órán át a mélyhűtőben kell tartani. A gép körülbelül 25-30 perc keverés után kifagyasztja, illetve simára keveri a fagylaltot. Ezután nincsen más dolgunk, mint egy jól záródó dobozban berakni a mélyhűtőbe. |
Még több az e heti Nők Lapjából:
• Borbás Marcsi: Szembenéztem a félelmeimmel! » |