Veszélyes hely a zebra

Horváth Zsolt | 2009. November 09.
Továbbra is komoly veszélyforrás hazánkban a gyalogos-átkelőhely. Az autósok nem lassítanak, nem adnak elsőbbséget - derül ki a legutóbbi rendőrségi razzia nyomán.

Az eddig feldolgozott adatok alapján 2009-ben idáig 609 baleset történt kijelölt gyalogos-átkelőhelyen. Ezekben a balesetekben 20 fő gyalogos vesztette életét. Ezért egyhónapos akciót hirdetett a rendőrség, hogy a baleseti szempontból kritikus útszakaszokon a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek biztonságát növelje.  

Szükség is van a razziára, mert akad bőven dolguk a rendőröknek. Közlekedési szabálysértés miatt 4802 fővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot, 2386 személlyel szemben pedig szabálysértési eljárást kezdeményeztek. Kisebb súlyú szabálysértés miatt 1814 fővel szemben alkalmaztak figyelmeztetést.

Bár a KRESZ szerint csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni a zebrát, 4906 olyan járművet fogtak a rendőrök, amely az előírt (városban pl 50 km/óra) sebességhatárt is átlépte, nemhogy lassított volna. A lakott területen található kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél mért “sebességrekord” 102 km/óra volt.  

Persze nemcsak az autósokra figyeltek a rendőrök, de a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok megsértése miatt 318 fővel szemben 1,795 millió forint összegű helyszíni bírságot szabtak ki és 101 fővel szemben szabálysértési feljelentés készült.

Exit mobile version