25 tény a 25 éves londoni divathétről

RKB | 2009. November 11.
Több tucat divatház, több száz modell, több ezer divatszakember, több millió rajongó – minden szezonban egy hétig a brit fővárosra, a Londoni Fashion Week rendezvényre figyel a divatvilág, immár huszonöt éve.

1. Az első Londoni Divathetet 1984-ben rendezték meg, az ötlet Anette Worsley-Taylor fejében fogalmazódott meg. „Londonnak is kell egy rangos divatesemény, amely visszahelyezi a várost a divat térképére. Divathét nélkül csak illúzió, hogy mi is egyike vagyunk a trend fővárosainak” – vélte a divatkommunikációval foglalkozó pr-szakember.

Alexander McQueen 2001-es tavaszi-nyári kollekciójának egy kreációja

2. Az első angol divathét indította el a világhírnév felé John Gallianót, aki ma már saját márkája mellett a Dior divatházat is vezeti. Huszonöt éve még csak a diplomakollekcióját mutatta be Londonban. A francia forradalom ihlette bemutató zajos sikert és üzleti partnert is hozott a tervezőnek.

3. London mindig is nagy hangsúlyt fektetett az anorexia elleni harcra. Emiatt itt általában a kevésbé sovány modellek (akik persze még így is rettentő vékonyak) többet dolgozhatnak. Sophie Dahl, a leghíresebb „átlagos méretű” modell is a brit főváros kifutóin debütált 1997-ben.

Az idén debütált Mary Katrantzu…
…és Kinder Aggugini kollekciója is

4. Nem csak a bemutatókról szól ez a hét. A szakmai vásáron minden angol gyártó, tervező, márka igyekszik bemutatni a következő kollekcióját, attól függetlenül, hogy textillel, bőrrel vagy ékszerrel dolgoznak.

5. A divathét legértékesebb időpontja a hétvégi délutáni idősáv. Mivel a szervezők döntik el, ki, mikor mutathatja meg a kollekcióját – a divathét eseményei a fejetlenség megelőzése érdekében csak szabott időben kezdődhetnek -, és a tervezők bármit megtennének egy vasárnapi bemutatóért.

6. 2007-ben mi magyarok is büszkék lehettünk: Zoób Kati a Londoni Divathét első magyar meghívottjaként bemutathatta kollekcióját. A show sikert aratott, a híres Harrods áruház pedig rendelt a tervezőnő ékszerkollekciójából.

Mick Jagger, Vivien Westwood designer, Jerry hall és lánya, Elizabeth

 

7. Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztője csak sokévente és csak néhány napra ugrik be a – szerinte jelentéktelen – eseményre. És hogy ebben mi a meglepő? Anna maga is angol, évekig volt az angol Vogue főszerkesztője…

8. A londoni divathét igazi nagyasszonya Hilary Alexander, a The Telegraph divatkritikusa. Nélküle egy bemutató sem kezdődhet el, amíg az ő széke üres, nem alszanak ki a fények.

9. A bemutatók általában reggel kilenckor kezdődnek, a napi utolsó show-t pedig nyolc óra után láthatják a divatrajongók. Aki ügyesen szervez, egy nap akár tizenkét kollekciót is megnézhet.

10. A divat a látványról szól, tehát nincs illata. Így aztán a divattervezők és a modellek egyaránt gyakran dohányoznak a kulisszák mögött, az öltözőben, illetve az új előírások óta most már az utcán.

11. Meglepő dolgok is történnek a Londoni Fashion Weeken, 1985-ben például John Galliano bemutatóján döglött halak záporoztak a közönségre…

John Galliano

12. A gyakori időbeli csúszások és a különböző helyszínek miatt két bemutató között gyakran kell rohanniuk a nézőknek, divatrajongóknak (a modelleknek mindig).

13. Az átlagos bemutatók negyed órán át tartanak, ezalatt 30-50 összeállítást láthatnak a nézők.

14. 1999-ben Alexander McQueen autógyári robotokkal festette be a modellek fehér ruháját – a nézők szeme láttára.

15. Agyness Deyn, akit a Hollandia következő topmodellje című tévés vetélkedőben fedezett fel a szakma, az idén lemezlovasklént is bemutatkozott a Burberry divatház partiján.

16. Az idei hét „sztárja” Emma Watson, a Harry Potter-filmek Hermione-ja: „Imádom a divatot, annyi bemutatót néztem, meg, amennyit csak tudtam. A klasszikus, nőies darabokat kedvelem a kifutón.”

17. A 25 év legpraktikusabb ruhája: 2000-ben Hussein Chalayan egy fa asztalt mutatott be, amely néhány mozdulattal szoknyává alakítható.

18. A 25 év leggusztustalanabb darabja: egy Alexander McQueen által tervezett mellény, amelyben élő kukacok tekeregtek.

19. A 25 év legmeglepőbb helyszíne: Sonja Nuttall egyik bemutatóját föld alatti pincerendszerben tartották, ahol az ott élő valódi rágcsálók új értelmet adtak a „divatpatkány” kifejezésnek.

20. A legkeményebb politikai üzeneteket – szinte minden évben – Vivienne Westwood fogalmazza meg a kifutón. Tavaly például a guantanamói foglyokért emelte fel a hangját. A modellek kezében táblák voltak, amelyek felirata a tárgyalások jogszerűségét a tervezőnő fenekéhez hasonlította…

Erin O’Connor ír modell

21. A Londoni Divathét nem hivatalos arca Erin O’Connor ír modell, aki tizenhét évesen mutatkozott be az első divathéten, és még az idén is kifutóra lépett.

22. A modellek szerint azért jó a Londoni Divathét, mert a tervezők nem „vállfaként” tekintenek rájuk, a bemutatók performansz-szerűek, ahol gyakran kell az egyszerű séta helyett őrült dolgokat csinálniuk.

23. Több szupermodell is itt kezdte karrierjét: Kate Moss 1989-ben, Naomi Campbell pedig 1988-ban lépett először a kifutóra.

24. „Szeretem Londont, a divat sehol sem annyira sokszínű, játékos és őrült, mint nálunk!” – nyilatkozta Vivienne Westwood, aki Londonban a színesebb Red Label vonalát mutatja be, az elegáns Gold Labelt pedig a párizsi divathétre tartogatja.

25. Tóth Ali, a magyar Marie Claire divatszerkesztője azt vallja, Londonban a frissen diplomázott tervezők bemutatói a legérdekesebbek. Az idén Kinder Aggugini, Mary Katrantzu és Osman voltak rá a legnagyobb hatással.

Még több az e heti Nők Lapjából:
Fáy Miklós megszöktetné Oroszlán Szonját az indiai meditációról »
Nők Lapja 60 – Kiállítás a VAM Design Centerben »
D. Tóth Kriszta: Most én mesélek! »
3 vitamindús saláta télre »
Így csípd fel a pasit focimeccsen! »
Elvált asszony lett a tízéves kislány – Történetek happy enddel »
Miért nem esem teherbe? – 6 tipp a lelki gát feloldásához »

 

Exit mobile version