Az új KRESZ, magyarul

Rácz Tamás | 2009. December 03.
A 40 oldalas módosítási dokumentumból megpróbáltuk kimazsolázni a legfontosabb változásokat. Fogyasszák egészséggel!

Hát itt van, letölthető, elolvasható: 2010 január elsejétől más lesz a KRESZ. No persze ki olvasna el egy negyven oldalas jogszabálygyűjteményt? Hát mi. Elolvastuk, sőt, be is hátéemeleztük, hogy könnyebben kezelhető legyen, és kiszedegettük belőle a legfontosabbakat, majd lefordítottuk őket jogászból magyarra. Természetesen a legcsekélyebb felelősséget sem vállalunk arra nézve, hogy ez a fordítás teljes mértékben helytálló és bíróság előtt is megállná a helyét, csupán azt mondjuk most el, ahogy mi, józan parasztok értelmezzük a KRESZ módosításait.

1, rendszám nélkül közlekedni tilos. Ha most esett le, ha már rég leszereltük, hogy a traffi ne tudja leolvasni, mindegy: aki az összes számára előírt rendszám nélkül közlekedik, szabályt sért.

2, nem csak a rendőr állíthat meg, vagy adhat jelzéseket, forgalmi utasításokat, hanem a pénzügyőr, az NKH-s és a tűzoltó is.

3, a polgárőr, útmunkás sima tárcsás integetése nem számít, ha nincs előtte lerakva KRESZ-tábla, ami jelzi, hogy ott majd valaki integetni fog. És jöhetnek amerikai mintára az iskolások átkelésére figyelő tárcsás civilek.

4, a túlméretes szállítmányokat kísérő kocsikon lévő kivilágított táblák is számítanak. Ha a sztrádán, a leállósávban battyogó narancssárga Transporter hátulján ott ragyog, hogy 30, akkor 30.

5, ez fura: bicikliúton robogóval már nem kell max 20-szal menni, száguldozhatunk kedvünkre a bicajok között. Cserébe ha van is az úttal párhuzamosan bicikliút, a bicajosok mehetnek az úttesten is. Vagyis mégsem, később 30-ról rendelkezik majd a KRESZ. Csak tessék kivárni, mindjárt odaérünk!

6, autópályán a 100-as tábla alatti kis esős-havas tábla ezentúl tényleg azt jelenti, hogy csak akkor 100, ha esik, havazik.

 

Akadnak még megdöbbentő változások! Ha többet akarsz tudni ezekről, kattints!

 

 

 

Exit mobile version