Balesetveszélyesek az energiaitalok

nlc | 2009. December 03.
Amerikai kutatások szerint a népszerű energiaitalok fogyasztása potenciális veszélyforrást jelent az autóvezetők számára.

Amerikai kutatások rávilágítottak, hogy a vezetési képességekre nemcsak az alkoholfogyasztás hat hátrányosan. Ha nem is a szeszhez hasonlóan, de potenciális veszélyforrást jelentenek az energiaitalok is, amelyekből a National Safety Commission számításai szerint már két doboz elfogyasztása is elegendő ahhoz, hogy a szervezetbe túl sok koffein kerüljön.

A 250 milligramm feletti szintet már koffeines bódultságként jellemzi a szakirodalom, ekkora mennyiség nyugtalanságot, idegességet és ingerlékenységet okoz, továbbá szabálytalan szívműködéshez vezethet. Az autóvezetőkre gyakorolt hatások közül kiemelik, hogy túl sok koffein esetén hamarabb pörögnek fel, könnyebb felhúzni őket és idegesen, agresszíven vezetnek, amely az esetek nagy részében rossz döntéshozási képességgel párosul.

Problémásak azok a helyzetek is, amikor a kialvatlanságot koffeinnel próbálják pótolni a sofőrök, a nagy dózis figyelmetlenséget, koncentrációvesztést és lassú reakciókat okoz már egy órával az energiaital elfogyasztását követően. Legnagyobb a veszély akkor, amikor a koffein hatása elillan, ilyen esetekben ugyanis szinte ellenállhatatlan erővel támad az álmosság.

Azt a kutatók is megjegyzik, hogy kis mennyiségű koffein fogyasztása rövid távon hasznos lehet a szervezet számára, energiaitalból maximum néhány kortyot lehet káros mellékhatások nélkül meginni.

 

 

 

 

Exit mobile version