Autótakarítás majonézzel, sütőporral

nlc | 2009. December 22.
Gondolnák, hogy néhány, a háztartásban is fellelhető aprósággal mekkora csodát lehet tenni egy autó utasterével? Pár tippet Önökkel is megosztunk.

Nemrég szomorú napra ébredtünk. Fél év után eljött a tartós teszten nálunk vendégszereplő Citroën Berlingo leadásának napja. A kis dobozos jószág alaposan hozzánk nőtt. Autóztunk vele Erdély hitvány útjain, láthatta az Adriát, járt nászúton és a főszerkesztőnk is megpróbálta feltölteni az autó összes létező tárolóhelyét különféle hulladékokkal. De sajnos eljött az elválás ideje.

Gondoltuk, még utoljára alaposan lecsutakoljuk a jószágot. Nem volt jó ötlet, a háromnegyed órás maszatolás után inkább betoltuk egy remek mosóba, ahol alig negyed óra alatt kívül-belül valóban tökéletesen tisztára mosták a kocsit. Mindenki döntse el maga, hogy a vasárnap délelőttöt inkább autóganézással töltené, vagy van más, jobb dolga is.

Most pedig lássuk, mi van a kamrában, és mire használhatjuk az autótakarításkor:

Ecet

Ezt talán mindenki ismeri. Nagyanyáink a spriccelős, illatos ablaktisztítók feltalálása előtt használták ablakpucoláskor. Az autóban is erre használjuk. Ugyan jó még a vízkő kíméletes eltüntetésére is, de ez a szennyeződés az autókban szerencsére igen ritka.

Az ablakokat ételecetes vízzel áttörölve szépen csillogó, portaszító felületet és orrfacsaró savanyúságszagot kapunk. A tölgyfahordóban érlelt balzsamecetet azért ne locsoljuk a szélvédőre, annak más a küldetése.

Ragasztószalag

Használhatnánk az autó testéről levált kisebb-nagyobb alkatrészek visszatapasztására is, de helyette inkább az eltávolíthatatlannak tetsző apró kis koszokat ejthetjük a segítségével csapdába. Morzsa, por vagy esetleg áruló hajszálak eltüntetésére is kiváló, a kárpiton, vagy ahol a seprű csak rontana a helyzeten.

Jég

A rágógumi alaposan kimeríti a makacs szennyeződés amúgy komikusan hangzó fogalmát. Olló nélkül kiszedni a kárpitból megjósolhatatlan kimenetelű feladat. A szakértők erre a jég használatát javasolják.

A mélyhűtőből előszedett, alaposan lehűtött jégkockát konyharuhába csavarva dermesszük meg a ragacsot. Ha megfagyott, egyszerűen kaparjuk le. Azért ha az autó ülését be tudnánk tenni a mélyhűtőbe a szarvascombok közé, jóval könnyebb lenne a rágótlanítás.

Fogkrém

Nemcsak a szájszag és a fogrontó lények elűzésére alkalmas, hanem a króm alkatrészek tisztítására is. A fogkrém apró, durva szemcséivel remekül lehet polírozni is. Fehérítőset, érzékeny fogra valót felesleges az autóra kenni, nem lesz semmi különleges hatása. Sérülékeny felületeken óvatosan kell használni, mert tud ám karcolni.

 

Még több, boszorkányosnak is tűnő praktikáért kattints! 

Exit mobile version