Kávé, tea – másképpen

Hulej Emese | 2010. Január 13.
A meleg italok szezonja a tél. Ilyenkor rekordmennyiségben isszuk a teát, és még a kávé is jobban esik. Ideális tehát ez az időszak arra, hogy kitágítsuk a lehetőségeket, és végiggondoljuk, mi mindenbe tehetünk még a két kedvenc italból.

Talán a kávéval van egyszerűbb dolgunk, hiszen téli és nyári édességek egész sora készül vele, a nálunk is hódító tiramisutól egészen a kávés tortákig. Nagyon jól illik a kókuszhoz, a dióhoz, de -próbálják csak ki! – a madártejet is megbolondítja…

Főételbe nemigen tesszük, de jó tudni, hogy vadpörköltek mellé sokan egy deci kávéval felöntött vízben főzik ki a tésztát. Érdemes elgondolkodni rajta.

Tamás is főleg az édességek és a kávék témakörében gondolkodott, a kapucsínós mousse például családi kedvenc lehet. A kávéhoz nagyon jól illenek a likőrök, egy egyszerű délutáni kávézáskor is kipróbálhatjuk, hogy egy kiskanálnyit beleöntünk a csészénkbe. Különösen a narancs- és a mandulalikőr ajánlható, de az erősebb alkoholok is, például a whisky.

A főételek közül séfünk egy kacsamellhez adott mártásba csempészte bele a kávét, de nem is igazán csak csempészte, hanem nagyon fontos összetevővé emelte.

A tea nemcsak abban hasonlít a kávéhoz, hogy télen-nyáron iható, előbbi időszakban melegít, utóbbiban pedig hűsít, de abban is, hogy nem csak a csészéből kortyolva élvezhető. Cukorbetegek számára sok gyümölcsleves alapját képezi, teával locsolhatjuk meg a piskótát, de készülhet vele salátaöntet, mártás vagy zselé is.

Kellemes teázást és kávézást!

Capuccino mousse (30 perc+12 óra hűtés)

Hozzávalók: 3 lapzselatin, 3 tojássárgája, 5 dkg kristálycukor, 3 dl hideg feketekávé, 3 dl 24 órát hűtött tejszín, 1 ek. porcukor, 1 dkg vaníliás pudingpor, 1 dl tej, corn flakes vagy édes morzsa.

A lapzselatint 5 percig hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A tojássárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, majd a hideg kávét lassan adagolva elkeverjük benne. A hideg tejszínből, a porcukorral kemény habot verünk, majd óvatosan összekeverjük a kávés tojással. A kinyomkodott zselatinlapokat 4 ek. hideg vízbe tesszük, és folyamatosan kevergetve, addig melegítjük, míg a zselatin felolvad. Ezután habverővel kevergetve, a kávés tejszínhez öntjük a zselatint. Lehetőleg porcelán vagy üvegtálba töltjük (így könnyebben lehűl), és 12 órára a hűtőbe tesszük. Corn flakesszel vagy édes morzsával rétegezve poharakba töltjük.

Tipp: Gránátalmával díszítve kínáljuk.


A Nők Lapja 2. számában három másik isteni kávés-teás receptet
(Mentatea, Rumos kávé, Kávés-narancsos csirkemell) találhattok!

Még több az e heti Nők Lapjából:

Dögös anyuka lettem! – Lilu végre megmutatja kisfiát »
D. Tóth Kriszta: Nincs titkunk »
Az 5 legjövedelmezőbb sztármellékes »
A magas vérnyomás természetes gyógymódjai »
A fotó, amelyen igazán én vagyok »
Kismamák nagy szükségeben- -Nők Lapja riport »

 

Exit mobile version