Könnyű Tamásnak vidáman megúszni a telet betegség nélkül, ha ilyen finom fokhagymás ételeket készít |
Valaki egyszer egy műsorban azt ecsetelte, hogy a fokhagyma kerekdedségének üzenete van: az egészség teljességének és tökéletességének üzenete. Vagyis ami gömbölyű, az csak egészséges lehet. (Ez rossz hír a répának, és igazságtalan előnyhöz juttatja a csokigolyót…) De ne vicceljük el a dolgot, mert a fokhagyma tényleg nagyon, sőt nagyon-nagyon egészséges. Van, aki teába is teszi, mások összezúzva, mézbe keverve fogyasztják rendszeresen. Kezelnek vele sebet, bélférgességet, hurutot, ízületi fájdalmakat, magas vérnyomást. Tartósításra is kiváló, erről a kolbászkedvelők mesélhetnének…
Az ételeknek pedig ízt és illatot ad. A cigánypecsenye például a vendéglői toplisták élmezőnyében helyezkedik el, otthon mégis csak kevesen készítik el. Nos, Tamás most ezen segít, ötletet ad és biztat: vágjunk bele nyugodtan.
A fokhagymalevestől sokan félnek, azt hiszik, átható illatfelhő veszi majd körül őket, ha ilyet esznek, és ez zavaró lehet. A jól elkészített fokhagymalevesnél azonban ez nem így van. Tamás kicsit másképpen főzi ezt a finomságot. Azt mondja, az elősütés miatt a gerezdek édeskésebbek, lágyabbak és krémesebbek lesznek, vagyis az a kis macera, amíg megszabadítjuk őket a héjuktól, megéri.
A megszokott savanyúságok közé is be lehet iktatni a fokhagymát, így a – véletlenül – nem fokhagymával sütött húsok mellett is képviseltetheti magát.
Zöld fokhagyma-krémleves (70 perc+30 perc hűtés) Hozzávalók: 6 fej fokhagyma, 1 dl olívaolaj, só, kakukkfű, 2 csokor petrezselyem, 2 dl tejszín, 2 közepes burgonya. A fokhagymafejeket keresztben félbevágjuk, és a belső felükkel felfelé tepsibe tesszük. Meglocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk, kevés kakukkfűlevelet morzsolunk rá, és 180 °C-os sütőben barnára sütjük. Megvárjuk, míg langyosra hűl, majd a fokhagyma húsát kinyomkodjuk, és ráöntjük a tepsiben maradt olajat is. A burgonyákat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. a petrezselymet megmossuk és a szárával együtt felvágjuk. Egy lábasba tesszük a burgonyát, a petrezselymet és a megsütött fokhagymát az olajával együtt. Felöntjük másfél liter vízzel, valamint a tejszínnel, sózzuk, és fedő alatt 25 percig főzzük. Végül krémesre turmixoljuk.
Tipp: Tálalásnál meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal, és pirított bagettel kínáljuk. |
A Nők Lapja 7. számában még két isteni fokhagymás receptet (Cigánypecsenye, Savanyúság fokhagymából) találhattok!
Még több az e heti Nők Lapjából:
• Szűcs Judit: Itthon én vetkőztem először a színpadon » |