Ítéletidő: marad a narancs riasztás

nlc | 2010. Május 18.
Az ország több régiójában is meghosszabbították a narancs riasztást. Csak csütörtöktől javulhat a helyzet a meteorológiai jelentések szerint. A jelenlegi állapotokról a Katasztrófavédelem szóvivőjét kérdeztük.

Jelenleg mintegy 3 ezer tűzoltó, 200 katasztrófavédelmi munkatárs, több száz civil és önkénets mentőszolgálati alkalmazott vesz részt a heves esőzések, viharos szél miatt bajba jutott településeken. A legrosszabb a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol 1900 embert kellett kitelepíteni. Volt, ahol a tűzoltók csónakokkal menekítették ki az életveszélybe került lakosokat. Bár a szélsebesség némileg csökkenni látszik, és itt-ott a sűrű felhőzet is felszakadozott, a narancs riasztást az ország egyes régióiban meghosszabbították. A kialakult helyzetről Szentes Györgyöt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét kérdeztük.

Néhány bajba jutott jelezte, hogy csak nehezen érte el a tűzoltóság ügyeletes kollégáját. Hová forduljunk, ha saját házunk táján okozott károkat a szél vagy a heves esőzés?
A bajba jutottak a 112-es segélyhívón keresztül tehetnek bejelentést. Minden esetben az ügyeletes méri fel a bejelentés súlyosságát. Leggyorsabb megoldást azokban a helyzetekben várhatunk, ahol közvetlen életveszélyről van szó. Előfordulhat, hogy a tűzoltósággal nem vagy csak hosszas telefonálgatás után tudunk kapcsolatba lépni, ilyen esetekben a rendőrséghez is fordulhatnak a károsultak. Akkor is kérhetjük a rendőrség segítségét, ha a közúti közlekedést akadályozó helyzettel találjuk szembe magunkat, például, ha kidőlt vagy kidőléssel fenyegető fát látunk. 

Ahol a legrosszabb a helyzet
A legkatasztrofálisabb helyzet Borsod megyében van. Ebbe a térségbe más megyékből is érkeztek tűzoltók, akik segítik a helyi kollégák munkáját. 

Hogyan segíthetünk a bajba jutottakon?
Most, a védekezés időszakában mindenekelőtt azt kérik a szakemberek, hogy ne igyekezzünk turistaként az árvíz, szélvihar súlytotta helyszínekre jutni. Így segíthetjük legjobban a kárelhárítást. 

Mielőtt útnak indulunk
Az országban több helyütt sárlefolyások, vízátfolyások és a közúti közlekedést részben vagy egészben korlátozó kidőlt fákkal küzdenek a tűzoltók. Mielőtt útnak indulnánk, tájékozódjunk az út állapotáról, és ha már autóban vagyunk, bánjunk óvatosan a gázpedállal, alkalmazkodjunk a megváltozott időjárási és környezeti körülményekhez.

Exit mobile version