Veszélyben a nyugdíjad?

Ács Gábor | 2010. Szeptember 29.
Kissé unalmas már, hogy mindenhonnan a nyugdíjrendszer tarthatatlanságáról hallunk. Miért várja el az állam, hogy a kötelező nyugdíjjárulék és magánnyugdíjpénztári befizetésen felül magam is havi több tízezer forintot tegyek félre, hogy legyen normális nyugdíjam? Biztos nincs más megoldás? A az aggódó munkavállaló kérdez, Ács Gábor válaszol.

Sajnos úgy tűnik, hogy nincs. Az átlagéletkor a fejlett világban gyorsan nő, miközben a születések száma a legtöbb helyen csökken. Vagyis egyre kevesebb dolgozó embernek kell eltartania egyre több nyugdíjast, tiszta sor. Néhány évtizede még 40 év meló után átlag 10-15 évnyi nyugdíjas évre számíthatott az átlag európai, 2050-re ez a duplájára nő, vagyis – figyelembe véve a gyerekeket is – jóval több eltartott lesz, mint aktív dolgozó.

1900 milliárd euro hiányzik

A legfrissebb, megdöbbentő számokat tartalmazó kutatást az Aviva biztosító és a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég készítette. Ebből többek között az derül ki, hogy uniós szinten 1900 milliárd euró hiányzik a nyugdíjrendszerből ahhoz, hogy az emberek korábbi jövedelmük 70 százalékát megkapják nyugdíjként – ez kellene ahhoz, hogy életszínvonalukat nagyjából fenn tudják tartani. Ami a magyar helyzetet illeti, a következő 40 évben nyugdíjba vonuló mintegy 5 milliárd embernek évi 532 ezer forintot kellene megtakarítania ahhoz, hogy a 70 százalékos szintet tartani tudja. Ez nyilvánvalóan lehetetlen, így nemigen marad más megoldás, mint a nyugdíjkorhatár kitolása. Lehet háborogni, hogy ez milyen igazságtalan, csak sajnos nincs sok értelme.


A megoldás, felkészülni a rosszra?

A politikusok is tudják, hogy ezt meg kell lépniük, csak általában a végsőkig halogatják a dolgot, hiszen egy ilyen húzás után ritkán lehet választást nyerni. Így aztán a háborgás után mi sem tehetünk nagyon mást, mint felkészülünk a rosszra. A következő években a nyugdíjkorhatár tovább fog nőni, s állam bácsi ha ígéri is néha, akkor sem fog nagyobb nyugdíjat adni. Aki nem előtakarékoskodik magának, készülhet lelkileg, hogy életszínvonala drasztikusan csökkenni fog nyugdíjazásakor.

Exit mobile version