A világ legfontosabb szakácskönyvversenyére, a Gourmand World Cookbook Awardra idén 154 országból küldtek be szakácskönyveket a kiadók. Ezen a versenyen nyerte el Bereznay Tamás Süteményeskönyv című kötete – mely a Boook Kiadó gondozásában jelent meg – a „Best Chef Cookbook in Hungary” elismerést. 2009-ben ugyanezen a versenyen Bereznay Tamás Mai magyar konyha című kötete a „Best Chef Book in Hungary” címet hozta el.
Hozzávalók:
- 4 nagy szemű héjában főtt burgonya
- fél szál parasztkolbász
- 1 dl tejföl
- 10 dkg füstölt sajt
- tengeri só, fekete bors
A burgonyát hosszában félbevágjuk, és karalábévájóval kiszedjük a belsejét, a húsából 3 millimétert meghagyva. A kivájt krumplit tálba tesszük. Hozzáadjuk a kockára vágott kolbászt és a sajtot, valamint a tejfölt. Ízlés szerint ízesítjük sóval és fekete borssal, majd visszatöltjük a burgonyába. Tepsibe tesszük és forró sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Tipp: A tölteléken érdemes időnként változtatni. Tehetünk bele zöldségeket, sonkát, halat vagy megpárolt darált húst is.
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 3 szél zeller
- 1 szál kolbász
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 dl tejföl, tengeri só
A burgonyát meghámozzuk és kockára, a hagymát finomra vágjuk. A kolbászt karikára vágjuk, és egy fazékba tesszük a hagymával együtt. Kis lángon, állandóan kevergetve kipirítjuk a kolbászt, amitől szép színt és ízt kapj a leves. Ezt felöntjük kb. 1-1,5 liter vízzel, felforraljuk, majd beletesszük a burgonyát és a zellert. Sózzuk és fedő alatt puhára főzzük. A legvégén a levesből egy keveset kiveszünk, elkeverjük a tejföllel, amit visszaöntünk, és újra felforraljuk.
Hozzávalók:
- 1 szál parasztkolbász
- 15 cm póréhagyma
- 2,5 dl tejszín
- 3 tojás sárgája
- tengeri só
A tésztához:
- 40 dkg héjában főtt burgonya áttörve
- 1 tojás sárgája
- liszt, tengeri só, 1 ek olaj
A burgonyát összekeverjük a tojással, csipet sóval, az olajjal és annyi liszttel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Fél órát pihentetjük, majd kisebb – kb. 12-13 cm átmérőjű – kiolajozott, lapos formákat kibélelünk vele.
A pórét és a kolbászt összevágjuk, majd összekeverjük a tojással, a tejszínnel és a sajttal. Beletöltjük a formába és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Tipp: Salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.
Cikkünk nyomtatásban az e heti Nők Lapjában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Kipróbáltuk, milyen az élet internet, mobil és közösségi oldalak nélkül
- Az 5 legjobb állás
- 1000 bross a boltból
- Megverték a gyerekemet az iskolában
- Tamással sülve-főve
- Virágzik-e Bálint gazda kertje?
- Kambodzsai dzsungelből magyar egyetemre
Ha előfizetnél a hetilapra, itt és most megteheted!