3 apró trükk a sikeres állásinterjúért

Hajós Dániel | 2011. Március 31.
Álmaid munkájára jelentkeztél? Izgulsz? Van három tippünk a sikeres interjúért.
Mire jó a motivációs levél?

A CV ne legyen szűkszavú

Jánosi Gabriella pályakezdő közgazdászként vágott bele az állásvadászat akadályokkal teli műveletébe, amikor ráébredt, hogy érdemes volt HR-oldalakat és fórumokat böngésznie, majd az információkról személyes beszélgetést kezdeményeznie a barátaival. Ahogy azt Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének az elnöke is hangsúlyozta, a pályakezdők komoly előnnyel szállnak ringbe egy-egy pozícióért, mert napra készen követik a legújabb tendenciákat és elvárásokat. A világhálón könnyen rátalálhatnak a leginkább megfelelő önéletrajz-verzióra, ami az álláskeresés első, de igen kardinális mozzanata.

Az idősebb korosztály gyakran követi el azt a hibát, hogy nem a megfelelő formátumú önéletrajzot használja, és jellemzően kihagyják a fényképet is, amivel már az első körben kizárják magukat a versenyből – hangsúlyozza Csaposs Noémi. A pályakezdő közgazdász viszont fürdőzött a pozitív visszajelzésekben, amikor a helyesen szerkesztett és részletesen vázolt önéletrajza alapján több állást hirdető cég is interjúra invitálta.

Öltözködésben is legyünk önazonosak

Kovács Noémi öltözködési tanácsadó, stylist óva int, hogy az első interjúra túlöltözzük magunkat. A személyes beszélgetés levezénylői, a munkaadók személyzeti ügyeivel megbízott szakemberek nem arra kíváncsiak, hogy mennyire követjük napra készen a divatot, sőt az ízlésünk sem érdekli őket különösen, ők a személyiségünket igyekszenek megnyitni. Amit egy helytelenül választott öltözék hatékonyan képes összezavarni.

Az öltözködési tanácsadó arra figyelmeztet, hogy a ruha sokkal erősebben befolyásolja a viselkedésünket, mint azt elsőre gondolhatnánk. Ha egy öltözékkel vagy ruhadarabbal nem teljesen tudunk azonosulni, diszharmóniát, zavart okoz, amit csalhatatlanul dekódolnak a HR-esek. A stylist azt tanácsolja, hogy az interjúöltözék megválasztása közben a természetesség legyen a vezérfonal.

Az utolsó tippért kattints!

Exit mobile version